Банкеръ Daily

Общество и политика

"Емко": Не е трябвало чешките взривове да са в България

Емилиян Гебрев, шефът на "Емко"

Оръжейната фирма "Емко" изпрати писмо до главния прокурор Иван Гешев и до медиите, във връзка с взривовете в оръжейни складове в Чехия през 2014 г. То е по повод разкритията на чешките власти по случая и заради това, че се "разпространяват и неверни твърдения относно вероятните причини, в т.ч. необосновани предположения за връзка между терористичния акт и имущество на фирма "Емко".

На 17 април Чехия изгони 18 служители в руското посолство в Прага и каза, че разследвания са установили връзка на руски разузнавателни служби с експлозия в чешки склад за боеприпаси. Полиция съобщи, че издирва двама души Александър Петров и Руслан Боширов. Имената са били използвани от двама офицери от руското разузнаване, които британската прокуратура обвини в опит за отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитичното вещество "Новичок".

Българската фирма посочва в писмото си, че някои от твърденията на официалните власти на Чехия вероятно се базират на неточна или невярна информация. Според нея не отговаря на истината информацията за това, че взривените в складовете материали, собственост на "Емко", са били предназначени за реекспорт в Украйна.

От фирмата допълват още, че имат документация, която категорично опровергава хипотезите, че взривовете е трябвало да станат извън територията на Чешката република, "едва ли не в България".

От "Емко" уточняват още, че не им е известно какви други наличности е имало в складовете на чешката фирма "Имекс". Както и кой и защо е допуснал руските агенти в складовете, нито какво те са "инспектирали" там.

От фирмата допълват, че никой не ги е потърсил за информация "по тези въпроси", затова са изпратили писмо до председателя на ДАНС, в което му предлагат среща, за да предоставят цялата налична информация.

Писмо с материали по случая е било изпратено и до посланика на Чешката република в София, информират от компанията.

"Емко" също така се надяват, че разкритията на "терористичния акт" в Чехия ще дадат тласък на спряното от прокуратура "разследване на терористичния акт срещу нас, на българска територия".

На 15 септември 2020 г. прокуратура повдигна обвинения на трима руски граждани за опита за отравяне на Емилиян Гебрев, собственик на "Емко", сина му Христо Гебрев и служителя Валентин Тахчиев през 2015 г. Руснаците Георги Горшков, Сергей Павлов и Сергей Федотов бяха обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина. Експертизи показаха, че веществото, използвано за отравянето, е било фосфоро-органично съединение - хлорпирифос.

По-рано днес чешките власти потвърдиха, че Емилиян Гебрев е търговецът, чиято стока е била мишена на експлозията в чешки оръжеен склад през 2014 г. Това каза чешкият вицепремиер Ян Хамачек, цитиран от БНР.

Разкритията на Прага доведоха до взаимно експулсиране на дипломати от Русия и Чехия.

"Вярно е, че е имало е опит за унищожаване на пратка боеприпаси за България и първоначалният план е бил експлозията да стане извън Чехия. Нещо се е объркало", казва в интервю Ян Хамачек, който в момента е и външен министър, освен вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чехия.

На въпрос дали получателят на пратката е българският търговец Емилиян Гебрев Хамачек отговаря: "Така е. Срещу същия този човек беше извършен опит за отравяне в България".

Компанията на Гебрев "Емко" отрече да е правила поръчки или да е планирала доставки от чешкия склад в месеците преди експлозията и поне година след нея.

В същото време премиерът Андрей Бабиш подчерта, че Русия не е нападала Чехия: "Не става дума за акт на държавен тероризъм, а за нападение върху стоки, собственост на български търговец на оръжие. Разбира се, присъствието на агенти на руското военно разузнаване на наша територия е абсолютно неприемливо", каза Бабиш.

Чехия експулсира 18 служители на руското посолство заради установената връзка на руски разузнавателни служби с експлозиите във Врбетице, взели две жертви, а Русия изгони 20 чешки дипломати като ответна мярка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във