Банкеръ Daily

Общество и политика

„Емко“ иска обяснения от главния прокурор

Главният прокурор трябва да даде ясни обяснения за умишленото прикриване на подбудителите и помагачите на терористичната дейност на чуждата агентура на българска територия. За това настояват от оръжейната компания „Емко“, собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев.

В позиция, изпратена до медиите, от компанията твърдят, че прокуратурата е направила „несвързани и лъжливи твърдения“.

Иван Гешев обяви вчера, че прокуратурата разследва руска връзка между отравянето на Гебрев и взривове в България и Чехия. Отравянето на бизнесмена преди години е известно като случая с „българския Новичок“, а самият Гебрев е категоричен, че зад него стоят руските разузнавателни служби.

"Декларацията на българската прокуратура от 28 април 2021 г., съдържаща съмнителни факти и обстоятелства около взривове в предприятия на българската отбранителна индустрия, в т.ч. „Емко“, ВМЗ Сопот и Арсенал изложи на присмех способностите на българските власти да опазят от външни посегателства обекти на стратегическата инфраструктура на държава-членка на НАТО“, посочва „Емко“ в позицията си.

„Несвързаните и лъжливи твърдения на прокуратурата дадоха възможност на външния министър на Русия отново да се подиграе не само с България, но и с ЕС. И не само да се подиграе, но и да представи своята порция неистини, част от системната пропагандна война срещу съюзни държави от НАТО и ЕС“, се казва в новоизпратената позиция на „Емко“.

Оттам допълват, че не знаят дали подобни твърдения, вече опровергани на високо ниво в Чехия, са плод на „неразбиране“ или на „вътрешнополитически фактори“.

В обширната си позиция от оръжейната компания опровергават различни твърдения на прокуратурата и подчертават, че българското правителство е единственото, което не подкрепи солидарността с Великобритания след терористичния акт в Солсбъри през 2018 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във