Банкеръ Daily

Общество и политика

Емилиян Гебрев: Предупреждаваха ме - не се занимавай с "Дунарит", то е наше

Оръжейният предприемач Емилиян Гебрев обяви, че заплахите за живота му продължават дори след отравянето от 2015 година. "Правени са ми след това предупреждения - "не се занимавай с придобиването на Дунарит", "никога няма да бъде твое - то си е на определени хора", "то си е наше". Кое е това наше - до ден днешен не мога да разбера", каза Гебрев пред БНР, като поясни, че  не знае кой стои зад заплахите. Оръжейният бизнесмен изтъкна и че никой не го е търсил във връзка с европейско разследване, за което има информации, че се води по неговия случай, в това число и никой от британските служби, пристигнали в България. 

"2015 година думата "Новичок" не съществуваше - тя се появи едва през 2018 година и поради тази причина 2015-а не е имало как, най-малкото аз, да казвам, че това е Новичок; нямало е как лабораторията, която е извършила специфичните изследвания да е казала, че това е "Новичок" и е нямало как тази лаборатория да каже, че това е бойно отровно вещество, защото едва сега - през 2019-а, предстои включването на т.нар. гама "Новичок" от Организацията за защита от химическите оръжия в списъка на бойните отровни вещества“, обясни Гебрев, който прави връзка между своето отравяне и това на руският двоен агент именно заради излезлите вече "в Англия публични съобщения за това как се чувствали самите хора, какво е било тяхното състояние, какви симптоми са получили."

По думите му симптомите са еднакви, което означава, че опитът за покушение е извършен по един и същи начин или най-малкото използвайки едно и също вещество. Според Гебрев разследващите органи подхождат несериозно към сигналите, които той е подал в СДВР. Той недоумява защо със случая на опита за отравяне на него, на сина му и бизнес партньор - управител на фирма "Емко", не се занимава ДАНС.

"Нали все пак аз съм управител, а и това са хора, които работят във фирма, която е в т.нар. стратегически списък и става въпрос за национална сигурност. Значи все пак като има национална сигурност, има и Държавна агенция за национална сигурност, която през цялото време е стояла настрани, а сега се опитва да докаже, че и тя е знаела, и тя е участвала. Едно е да знае, друго е да участва и трето да разкрие“, подчерта бизнесменът.

Вестник "БАНКЕРЪ" описа цялата история около "Дунарит" в поредица от свои материали:

"Дунарит" притиснат в кръгова отбрана

КЗК отиде на "поправителен"

Задвижиха "пазара" на индулгенции

Facebook logo
Бъдете с нас и във