Банкеръ Daily

Общество и политика

Емил Радев се учудва, че ЕК препрати топката за мониторинга към Европарламента и Съвета

„Докладът е ясен – абсолютно положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати и необратимостта на осъществените реформи“. Това заяви пред БНР евродепутатът Емил Радев.

„Оттук нататък ЕП и Съветът дават становище. Решението е на Европейската комисия. ЕК еднолично прие този механизъм, когато го въвеждаше, и ЕК може и има всички правомощия да го свали със свое решение. Говорим за становища на Парламента и Съвета, а не, че те трябва да вземат решения със задължително действие спрямо Комисията. … Учудвам се, че Комисията препрати топката към ЕП и Съвета, което отдалечава вземането на това решение във времето от тази Комисия, защото тя най-вероятно няма да функционира вече, когато се получат тези становища. Новата ЕК ще трябва да вземе това решение“, посочи той. В доклада няма нови препоръки, отбеляза евродепутатът.

По думите му трябва да довършим това, което сме започнали. "Изпълнили сме всички онези 17 препоръки… ЕП е този, който предложи още преди няколко години общоевропейски механизъм за върховенство на закона, който да не бъде дискриминационен, да не гледа само две държави-членки, защото проблемите, които се наблюдават в България и Румъния, са проблеми на всяка една държава членка. Настояваме Комисията да предложи такова законодателство, че да има наблюдение върху всички членки за върховенството на закона и борбата с корупцията, да има ясни критерии, по които да се оценяват и да има общоевропейски мерки“, допълни той.

Емил Радев подчерта, че България и Румъния много са пострадали от наличието на такъв механизъм. Той рефлектира върху приемането ни в Шенген, добави евродепутатът.

„България и Румъния се държат вън от Шенген заради вътрешнополитическите борби в дадени държави членки“, посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във