Банкеръ Daily

Общество и политика

Емил Радев призова за по-строг контрол върху транспортирането на животни в ЕС

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е и зам.-председател на интергрупата за защита на животните в ЕП, взе участие в дискусия в комисията по петиции на Европейския парламент относно проблемите, свързани с транспорта на живи животни в и извън рамките на Общността. Радев изрази притеснението си от липсата на надлежен контрол и наличието на по-строги правила, които да гарантират хуманно отношение към животните.

„Проблеми с транспорта на животни има и те са сериозни. Транспортирани животни, особено през лятото, умират поради забавени митнически процедури. Никой не може да ме убеди, че липсата на контрол не спомага за това", заяви Радев в отговор на немски евродепутат, според когото наличното законодателство и контрол са на ниво, а петицията трябва да бъде затворена. Евродепутатът определи като тревожен факта, че всяка година по границите умират все повече животни. В самата петиция, подадена от немски гражданин, се твърди, че на граничните контролни пунктове липсва контрол, а компетентните органи позволяват животните да бъдат държани дълго време в камиони, без вода и храна. Според цитираните данни между 2010 и 2015 г. при 247 случая в 13 държави-членки са установени нарушения на Регламент 1/2005 г. по отношение на защитата на животни по време на транспорт.

„Петицията трябва да остане отворена. Проблем има и той съществува от години", изтъкна Емил Радев. Той призова да се приеме по-ефективно законодателство, а на граничните пунктове да се упражнява по-добър контрол. „Друг възможен вариант за разрешаване на проблема е и привличането на повече държави, които да подпишат Конвенцията за защита на животните по време на международен транспорт. За съжаление, все още има много държави-членки на ЕС, както и трети страни в близост до нашите граници, които не са го направили", допълни българският евродепутат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във