Банкеръ Daily

Общество и политика

Емил Радев няма да приеме номинация за главен прокурор

Бюрото на Европейския парламент организира в София дискусия за приоритетите в новия мандат на българските евродепутати. По време на нея някои от българските избраници представиха основни теми, по които ще работят през новия мандат на Европарламента.

Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП призна,  че очаква новият му мандат да бъде "много по-труден от предния". "В момента ние сме 17-те избрани от България да защитаваме българския интерес в Брюксел, така че се надявам, както и в предния мандат, да успеем да се обединим по-важните за България теми и ще работим заедно, загърбвайки политическите различия и това, че сме избрани от различни политически партии, а в Европейския парламент сме в различни политически семейства", обясни той пред БНР.

По думите му ще са нужни 3-4 политически семейства в ЕП, за да се приеме дадено законодателство, така че трябва да има много ясна българска позиция и много ясна подкрепа във всяко едно политическо семейство. Дебатът за кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Еврокомисията общо взето е приключил в редиците на ЕНП, допълни той.

Емил Радев е категоричен, че няма да приеме номинация за главен прокурор. "Аз ясно съм заявил, че ще работя в Европейския парламент. Тази седмица бях избран за заместник-председател на една много важна комисия в парламента -  Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред. Винаги моите приоритети са били свързани с работата ми в ЕП и защита на интересите на България там", посочи той. Надеждите му са следващият ЕП да даде нов тласък на процедурата за избор на европейски прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във