Банкеръ Daily

Общество и политика

Емил Радев: Докладът на ЕК оценява положително работата на административните съдилища

"Това е един много дългоочакван доклад, особено за нас в Европейския парламент, защото Европейският парламент беше двигателят да има такива доклади за върховенството на закона за всяка една държава членка и оттук нататък има ясни, обективни критерии, по които Европейската комисия ще наблюдава процесите, свързани с върховенството на закона - това е независимост на съдебната система, борба с корупцията, свободата на медиите. Това каза пред БНР евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев във връзка с представения доклад на ЕК за върховенството на закона.

По думите му това са основни компоненти, които показват колко демократична е една държава, какви са недостатъците в дадена държава членка и препоръки, които да се изпълняват от държавите членки, за да не стига до прилагане на други инструменти от Европейската комисия - като наказателни процедури.

Положително се оценява работата на административните съдилища, като се подчертава, че през последните години намалява времето за решаване на административните дела по всички инстанции, посочи евродепутатът. "Докладът посочва, че по отношение на дължината на производството пред Върховния касационен съд България е на едно от челните места между държавите членки", допълни Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във