Банкеръ Daily

Общество и политика

Емил Кошлуков е новият генерален директор на БНТ

Емил Кошлуков беше избран за генерален директор на БНТ. За него гласуваха 3 от петимата членове на СЕМ.

Двама от членовете на СЕМ гласуваха за Сашо Йовков.

Досега Кошлуков беше временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ след отстраняването на Константин Каменаров.

Неговата концепция най-добре се вписва в днешното състояние на обществената телевизия, обяви Бетина Жотева, която първа гласува за него.

Подкрепа за Кошлуков даде и Розита Еленова, макар да обяви, че Сашо Йовков е много добре подготвен. Решаващият глас в негова полза бе на председателя на СЕМ София Владимирова.

 За основния му конкурент - Сашо Йовков гласуваха Иво Атанасов и Ивелина Димитрова от петчленния състав на СЕМ.

Мандатът на новия генерален директор е 3-годишен. Той ще управлява телевизията до лятото на 2022 г.

Вчера пред регулаторния орган Кошлуков обяви, че ако стане шеф на обществената медия би спрял "Стани богат" и социологията в "Референдум", тъй като излизали много скъпо. Той изтъкна, че договор с агенция за маркетингови и социални проучвания - "Алфа Рисърч", коства на телевизията четири пъти повече от сумата, заделена за хонорари на екипа. Макар че не каза категорично каква би била съдбата на предаването, кандидатът за шеф на БНТ поясни, че този договор би бил прекратен.

По думите му, ако БНТ 3 не може да функционира като спортен канал, то той би бил заличен под негово ръководство. „Спортните права са лукс, който БНТ не може да си позволи. Това е вратата, през която изтичат десетки милиони“, каза още Кошлуков. „Френската обществена телевизия – която има френски представител на световното по футбол и отборът дори печели – не купува правата. Излиза, че или те не си изпълняват обществената мисия, което не ми се вярва, или че не могат да си го позволят. Излиза, че ние, които имаме в пъти по-малък бюджет от тях, сме по-богати за спортни права. А ние излъчваме целия спорт, който съществува на планетата“, обясни още претендентът за генерален директор.

Сред акцентите в представената от Емил Кошлуков концепция е да създаде пътна карта за мултимедийното развитие на БНТ.

БНТ е в практически фалит, призна още Кошлуков пред СЕМ. Той разкри, че до края на годината обществената телевизия ще бъде на червено с 44 милиона лева и поиска подкрепата на медийния регулатор, за да бъде спасена тя. „Мерките, които съм предприел за този месец май, който отчитам, ще намалят плащанията на БНТ в размер на 7-8 милиона. Прекратени са договори за покупка на филми, рекламни договори, спрени са предавания от програмната ни схема”, даде отчет Кошлуков.

В края на април той беше посочен от СЕМ да ръководи телевизията до избор на нов генерален директор, след като дотогавашният Констатнин Каменаров напусна заради присъда за шофиране след употреба на алкохол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във