Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕМИЛ КЮЛЕВ ПРЕВЗЕМА ТРАКИЯБАНК

Бившият председател на надзорния съвет на БРИБ Емил Кюлев изкупува акции на пловдивската ТРАКИЯБАНК с намерението да придобие 25% от увеличението на капитала й до 10 млрд. лева. Операцията ще струва около 1.5 млн. щ. долара. В момента кредитната институция разполага с 2.2 млрд. лв. реално внесен капитал.


Известно е, че г-н Кюлев напусна надзорния съвет на БРИБ преди около два месеца. Официалният мотив бе свързан с изискванията за икономическа или правна квалификация по прословутия чл.9 от Закона за банките, а неофициалният - неразбирателство с оперативното ръководство. Още от напускането на БРИБ обаче из банковите среди витаеше информация, че Емил Кюлев търси нов покрив. Както се оказва, вече го е открил.


Новият собственик на пловдивската банка възнамерява да смени името й и да премести централата й в София. Както научи в. БАНКЕРЪ, сградата на ул. Леге, където се намираше старата централа на ПИМБ, вече се ремонтира.


Без съмнение г-н Кюлев ще се опита бързо да промени лошия имидж на ТРАКИЯБАНК, а първата стъпка за това ще бъде предприета още на общото събрание на 6 февруари. Кредитната институция получи лиценз на 13 март 1995 г., но реално започна работа с клиенти на 25 май същата година. Създаването й предизвика серия от въпроси, отговор на които така и не бе намерен. За сметка на това пък арестите на тримата й надзорници - Георги Стойчев, Георги Трифонов и Таньо Вълев, смятани и за нейни собственици, успяха да оформят един доста негативен имидж на банката. В началото на миналата година срещу тримата бе заведено дело за регистриране на кух капитал при старта на ТРАКИЯБАНК за документни измами. Тяхната съдба сполетя и следващия председател на надзорния съвет - Петър Петровски. ТРАКИЯБАНК се свързваше и с имената на някои бивши лидери и депутати на БСП. Освен с всичко друго тя се прослави и с честите промени, извършвани в управителното й тяло.


Очевидно Емил Кюлев се изправя пред ново, трето поред, предизвикателство, което само по себе си вече предизвиква интереса на финансовата публика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във