Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕМИЛ КЮЛЕВ ОГЛЕЖДА МИНЕРАЛБАНК

Покупката на фалирали банки е най-новата модна тенденция в България. И това е съвсем обяснимо - като няма как да се спечелят живи пари, започват да се прехвърлят активи, задължения, вземания. Счетоводните гимнастики с тях по методиката ГТП, дешифрирана преди години от Емил Хърсев като гледай тавана и пиши, също се оказаха доходоносни.


Първи към фалиралата ПЧБ протегна ръка Йорсет холдингс. В началото на април 2000 г. БРИБАНК пък започна преговори със синдиците на Стопанска банка за покупката й и в края на месеца внесе офертата си за становище в БНБ и в Софийския градски съд. Но оттам и до днес отговор няма.


РОСЕКСИМБАНК, която се контролира от бившия акционер и шеф на БРИБАНК Емил Кюлев, дублира споменатата интервенция, но не към Стопанска, а към МИНЕРАЛБАНК. За това говори писмото, изпратено на 8 май 2000 г. от РОСЕКСИМБАНК до БНБ.


Някои финансисти коментираха ситуацията така: Емил се е амбицирал от офертата на БРИБАНК за Стопанска банка и е решил да направи подобна сделка. Самият Емил пък твърди, че през МИНЕРАЛБАНК са минали мнозина кандидати, но не са открили нито солидни суми по сметките й, нито внушителни количества пари от ЗУНК-ове. Кюлев вече веднъж прави маркетингово проучване - с цел покупка, на КАПИТАЛБАНК, но не откри нищо ценно там и се отказа от сделката.


След като се запознава с писмото на РОСЕКСИМБАНК за МИНЕРАЛБАНК, подуправителката на БНБ Емилия Миланова препоръчва на шефовете й да се обърнат към синдиците на затворената банка Харалампи Кирков и Георги Настев и да договарят с тях условията за продажбата й.


Именно затова на 16 май РОСЕКСИМБАНК праща писмо с намерения до синдиците на фалиралата институция, с което ги уведомява за желанието си да се запознае с активите на банката и с нейните задължения, за да прецени дали би имала интерес да я придобие като предприятие. Контролираната от Кюлев институция е купила меморандум за финансовото състояние на МИНЕРАЛБАНК (подобно на БРИБАНК за Стопанска) и по този начин е блокирала в полза на синдиците й 10 хил. щ. долара като депозит за добро изпълнение. Но синдиците на МИНЕРАЛБАНК ще си приберат тези пари, ако РОСЕКСИМБАНК я оглежда прекалено дълго, без да даде конкретна оферта за покупката й.


На 18 май споменатите синдици получават ново писмо от съгледвача си, в което е посочен екипът, който ще работи в МИНЕРАЛБАНК, за да уточни конкретните условия за покупката й. Мениджърите на РОСЕКСИМБАНК настояват експертите й да започнат проучванията си още на 22 май. Синдиците обаче са им препоръчали да изчакат приключването на ревизията, която инспекторите от Държавен финансов контрол правят в момента. В началото на юни ревизорите ще напуснат МИНЕРАЛБАНК и тогава експертите на РОСЕКСИМБАНК ще могат свободно да изучат цялата й документация. По това време сделката за покупката на Стопанска банка от БРИБАНК ще бъде в заключителната си фаза, което предполага, че РОСЕКСИМБАНК ще може да използва създадената вече практика при подготовката на офертата си за фалиралата кредитна институция.


РОСЕКСИМБАНК обаче все още не е сключила предварителен договор за покупката на МИНЕРАЛБАНК. Така че ако се яви нов кандидат, синдиците й ще трябва да му продадат информационния й меморандум. При подобно развитие на нещата пък ще се стигне до провеждането на търг за банката, както повелява законът.


Конкретните условия по продажбата на МИНЕРАЛБАНК тепърва ще се уточняват. Синдиците й твърдят, че няма да направят компромис за сумата, която имат право да получат кредиторите на банката, и тя няма да бъде по-малка от 45 млн. лв. - колкото е оценката й. Фалиралата МИНЕРАЛБАНК разполага с 16 млн. лв. по сметки. От тях 1.4 млн. лв. трябва да бъдат платени на фирми кредиторки, а 8 млн. лв. ще останат блокирани, докато съдът не реши дали банката е изчистила всичките си задължения към Министерството на финансите, или трябва да му връща въпросната сума.


Номиналната стойност на вземанията на фалиралата банка от граждани и фирми е над 200 млн. лв., а оценката им е за 24 млн. лева. МИНЕРАЛБАНК притежава и двайсет сгради - в София, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Горна Оряховица, Видин и Лом, които са оценени на 16 млн. лева.


Един бегъл поглед върху сегашната ситуация около фалиралите банки навежда на мисълта, че докато в медиите и в парламента управляващи и опозиция се заливат с компроматна помия, бизнескръговете, зад които стоят политически интереси, отново си преразпределят пазара. За политическото влияние върху БРИБАНК вече се изписаха тонове мастило. Не е тайна кой стои и зад Емил Кюлев. Съвсем обяснимо е и защо във финансовата сфера витаят предположенията, че зад Йорсет Холдингс - купувача на фалиралата ПЧБ, стоят бившите й шефове. Както са тръгнали нещата в държавата, нищо чудно на търга за продажбата на активите и имуществените права на фалиралата БАЛКАНБАНК също да се появи частен купувач, който да наддава срещу държавата. За финансовата общност няма да е изненада, ако този конкурент бъде например ... Овергаз или някоя нейна дъщерна структура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във