Банкеръ Daily

Асен Личев, експерт по водите:

Емил Димитров тупа тъпан и за часове тонът минава от минорен към мажорен

" С това нахлуване в парламента и с този водопад от думи министърът на околната среда и водите описа еднозначно хаоса на управлението на водите на национално ниво. Той подаде несвързана информация, прогнози, които приличат на астроложки, и доказа, че не е свършена работата, която се изисква по Закона за водите... Виждаме тупана на тъпана, което в рамките на часове минава от минорен към мажорен тон. Това коментира пред БНР експертът Асен Личев, дългогодишен директор на дирекция в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

„От 2015 година в Закона за водите е конституиран координационен съвет по водите, или т.нар. „водно правителство“. То трябва да осигури, на първо място, питейна вода за населението, на второ място - за напояване, на трето - за промишлеността. Къде е имало заседание на този Съвет по повод сушата, която днес министърът прокламира. Там е мястото за разглеждане на тези въпроси, не в парламента. Ако министърът беше свикал този Съвет, трябваше да разгледа мерки за опазване на водите за питейно-битови цели и тези мерки да бъдат предложени Министерският съвет да ги приеме“, допълни той.

По думите на експерта депутат не може да става министър, а в конкретния случай липсва квалификация в управлението на водите. „Така се губи доверие в управляващите, създава се допълнителен страх сред населението“, посочи той. 

Личев цитира справка от МОСВ: „В нея пише, че според основното им предназначение наличните в язовирите завирени обеми са 64,7% от общия обем за питейно-битово водоснабдяване, което е нормално за края на ноември. Няма защо да се създава допълнителна паника“, поясни той.

Асен Личев каза, че би посъветвал премиера да смени министър Димитров веднага, „защото той не знае какво управлява“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във