Банкеръ Daily

Общество и политика

Емил Димитров ще следи боклука с GPS и камери

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обсъди мерки за засилване на контрола върху вноса на вторични суровини и отпадъци с представители на браншовите организации от рециклиращия сектор.

Сред дискутираните мерки са ограничаване на граничните пунктове, през които ще могат да се внасят такива стоки, проследяване на  транспортирането им с GPS и видеоконтрол.

Димитров уточни, че ще бъде заимстван контролът върху рисковите акцизни стоки, въведен от Националната агенция по приходите. Ще се изгради и информационната система, така че да има тристепенен контрол – на границата, от регионалните инспекции по околната среда и водите на площадката за преработка и съхранение и от самото екоминистерство. 

"Търсим формата, така че контролът да е максимално бърз и ефективен, като в същото време да не излезе много скъп за бизнеса и да не се стига до стрес в системата", допълни той. "Обсъждаме дали мерките да бъдат твърди или меки, да ги въведем само за най-рисковите или към всички," каза още Емил Димитров. Според него легалният бизнес трудно би се изкушил да върши нередности, защото има много, което да губи – лиценз, разрешителни, инвестиции, но целта е да бъдат изхвърлени нарушителите и кухите фирми.

Министър Димитров съобщи също, че на ТЕЦ "Бобов дол" ще бъде издаден акт за административно нарушение за горенето на отпадъци. Той добави, че видеонаблюдението на ТЕЦ-а е показало, че предприятието изгаря отпадъци, въпреки предупреждението да не го прави. 

Срещата беше, за да помогнем не само на министерството на околната среда и водите, но и на всички държавни институции, ангажирани с кризата с отпадъците, да се намерят балансирани решения, така че "белият" български бизнес в рециклиращата и преработващата промишленост да не пострада от това, че някой си позволява да нарушава европейското и българското законодателство". Това заяви главният секретар на Българската стопанска камара Добри Митев. Той обясни, че са предложили мерки, които вече са приложени в сектора на вторичните суровини при фирмите за скрап - като например банкови гаранции и видеонаблюдение. 

В срещата освен Добри Митев участваха Владимир Димитров от Асоциацията на рециклиращата индустрия, Надя Александрова-Съботинова от Българската асоциация по рециклиране и Севдалин Спасов от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба. Те се разбраха с министър Димитров за изработване на мерките в най-кратък срок, за да влязат в сила възможно най-бързо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във