Банкеръ Daily

Общество и политика

Емил Димитров - Ревизоро е новият екоминистър

Емил Димитров е новият министър на околната среда и водите. Предложеният от ВМРО кандидат беше подкрепен от 111 депутати, 96 гласуваха против.

Той заменя на поста Нено Димов, който е в ареста до окончателното решение на съда дали да остане задържан. Димов бе обвинен в умишлена безстопанственост, довела до водна криза в Перник. 

По време на дебатите от ГЕРБ заявиха подкрепа за Димитров. Депутатът Александър Ненков посочи, че има виновни лица за водната криза, които трябва да понесат отговорност, ако се докаже тяхната вина. Той изрази увереност, че прокуратурата ще потърси отговорност на всеки, който има отношение по кризата в Перник. По думите му в следващите години ще са необходими по груби сметки 11 млрд. лв. за оздравяване на ВиК системата в страната. 

БСП гласуваха против номинацията на новия екоминистър с аргумента, че Емил Димитров няма експертизата. Социалистът Крум Зарков подчерта, че днес се чудим как да доведем вода и как да дишаме въздух. "Ваш модел на политическа защита е да прехвърляте назад - 10-15 години. Политиката, която водите, ни вкара в XIX век. Върнахме се да търсим храна и вода. Казваме "Не" на предложението за министър, на вашето правителство, на цялата ви политика", допълни Зарков.

Групата "Обединени патриоти" "безусловно" подкрепи кандидатурата си. Депутатите от патриотичния съюз обаче заявиха несъгласието си цялата вина за това, което се случва през последните месеци и особено водната криза в Перник, да бъде прехвърлена на един човек – именно на Нено Димов. "Не сме съгласни да се политизира този въпрос още повече, че Нено Димов е министър на екологията като експерт. Не сме съгласни с това да бъде вкарван такъв елемент от страна на опозицията", изразиха позиция от "Обединени патриоти"

Йордан Цонев от ДПС заяви, че това е деветата поредна оставка в кабинета "Борисов 3" и всяка от тях била породена от опит за потушаване на кризисен проблем. "Кризите се появяват изневиделица, падат от небето. Програмата на правителството не е фокусирана. Голяма част от кризите имат своя генезис", обясни Цонев.

Депутатите от "Воля" напуснаха пленарната зала при гласуването на Емил Димитров за поста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във