Банкеръ Daily

Общество и политика

Емил Димитров: От БСП спекулират с мои думи за Алепу и ме противопоставят на премиера

Екоминистърът Емил Димитров обвини депутатите от БСП, че спекулират с думите му за строежа на Алепу, вадят ги от контекста и така го противопоставят на премиера Бойко Борисов. 

"Не искам да се вадят мои думи от контекста и да се правят някакви заключения. Казах, че всичко, което съм видял, е по телевизията. Това, което видях, изобщо не ми прилича на защитно брегоукрепително съоръжение. На мен ми прилича на хотел. Може би ще бъде и хубав хотел, но не казвам дали ще е или няма да бъде, дали съдът ще се произнесе или няма. Не съм казал, че очаквам хубав хотел и очаквам да се настаня там“, заяви министърът по време на изслушването си в пленарна зала.

Той посочи, че грешката най-вероятно е в него, че разговаря с медиите, за да му "накъсват изказването". И допълни, че не е негова работа да коментира всичко, свързано с темата, защото се стигнало до "детайли за проектанта, коя била жена му, на охраната каква била балъдъза му".

Във вторник Димитров заяви пред медии в Бургас, че няма да спира строежа на т. нар. шофьорски плаж, тъй като не иска да бъде "екологична бухалка".

Социалистите обаче са на мнение, че е редно министърът на околната среда да си подаде оставката, ако не предприеме действия срещу еконарушенията.

"Не, г-н министър, не сте бухалка, но с бездействието и с отказа си да защитите закона, екологията и огромния обществен интерес, ставате маша в ръцете на съмнителни интереси, през които непрекъснато, умишлено и настъпателно продължава да се унищожава природата на българското Черноморие", заяви от парламентарната трибуна червеният депутат Манол Генов.

БСП поиска по казуса със строежа на Алепу да бъдат изслушани и министърът на туризма Николина Ангелкова и регионалният министър Петя Аврамова.

На 15 юни прокуратурата внесе протест срещу разрешението на строежа, издадено през 2018 година от главния архитект на община Созопол.

На 5 юни Върховната административна прокуратура сезира ДНСК да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос „Свети Тома“ и Шофьорския плаж и да представи обобщен доклад.

На базата на този доклад прокуратурата смята, че разрешението за строеж е е нищожно. Протестът следва да спре и изпълнението на разрешението за строителство. 

Скандалът със строежа край Алепу избухна отново, след като през февруари 2019 г., поради съмнения за незаконно строителство, той бе спрян, докато се отстранят откритите нередности в техническата документация. Тогава от бургаския строителен контрол заявиха, че се строи брегоукрепителна стена заради регистрирано през 2009 г. активно свлачище

Архитект Ангел Захариев, който е един от собствениците на архитектурното бюро, проектирало новия ваканционен комплекс, каза, че мотивацията му да участват в проектирането е била, че природата там е унищожена от свлачището.

"Да се твърди, че там не е имало свлачище, е абсурдно", заяви арх. Захариев.

"Под тази сграда има десетки пилоти по 15-30 метра надолу... Основните цели на съоръжението са да се спре свличането, да се запълни обема  със земна маса и там да има последващо строителство.От самото начало проектът на Алепу е за курортно селище и никой не го е крил", отбеляза още архитектът.

Той посочи, че неговият бизнес няма нищо общо със съпругата му Екатерина Захариева, която е вицепремиер и външен министър в правителството на Бойко Борисов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във