Банкеръ Daily

Общество и политика

Емил Димитров: Не ме вълнува чии са ТЕЦ-овете, интересува ме въздухът да е чист

"Днес давам обещание, че повече няма да влизам в епистоларни кореспонденции на "ваш номер-наш номер", с което и да е ВиК. Ние не сме Министерство на водите, което да отговаря и за ВиК, и за регионално, и за каквото и да било." Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той подчерта, че ВиК дружествата в Дупница, Сливен и Перник трябва да бъдат най-печелившите в България, а те са пред фалит. Димитров съобщи, че в "Белмекен" са осигурени количества, които по водопровода ще влязат в Перник. "Когато в Перник преди 2 месеца спряха аварийното подаване на вода за Радомир, което години наред безотчетно е текло натам, за да покрие загубите в Радомир по мрежата, всички казваха "Защо нашата вода отива там?". В момента, в който сега Радомир стои, аз трябва да кажа "Спираме я за Перник, даваме я за Радомир“. Не съм съгласен", заяви ресорният министър пред БиТиВи.

Той допълни, че непрекъснато го питат ще бъде ли "спасен" сезонът по Черноморието и какво да се прави с канализацията. "На единия кмет тръбите са му на плажа, другият пуска вода, за да си отрови плажа, защото концесията не му харесва, на третия от няколко месеца канализацията изтича в морето. Като дойде лятото нали ще дойде един чужденец да вземе проби и ще каже, че българското Черноморие не става за нищо. Всички тези кметове сега си мълчат и чакат да създадат криза лятото, за да дойде някой от София да ги оправи. Аз се чудя дали да водя кореспонденция с тях или направо да пиша до прокуратурата“, възмути се екоминистърът.

По думите му в Дупница водопроводът, който пълни язовира и от който трябва да се захранват питейните нужди, е пробит на 29 места.

Димитров е категоричен, че язовир "Студена" е източен неправомерно и че "не го е изпил министър Димов". А проблемът с язовира е като при всички останали - няма разходомер. Била е издадена заповед да се намали потреблението и при проверката за спазването на наредбата, водомерът е бил махнат под претекст, че е чужд. "В края на месеца се оказа, че ползват старото потребление. В момента ние сме издали водоползване, спрели сме всички промишлени предприятия", посочи министърът на околната среда и водите.

"В момента промишлеността плаща цената със собствено водоползване, за да има повече питейна вода за населението и така е редно. Склонен съм да мисля, че от "Топлофикация - Перник" просто са пропускали крана, защото количеството е изключително незначително. "Стомана - Перник" - малко повече. Аз и двете дружества ще ги глобя, но това, което ми е крайно неприятно е, че когато имат проблем, те го хвърлят на други министерства. Глобата мисля да бъде около 2000 лв. Факт е, че когато помпаш с помпа вода, ти излиза много по-скъпо отколкото, когато идва от язовира, но не може да източиш язовир, за да изкараш хората на улицата и да ти поемат дълговете. Друг проблем е, че ние събираме вода от всички водоползватели и правим фонд, с който помагаме на същите водоползватели", обобщи Димитров.

Той увери, че за 90% от отпадъците се правят камери. "Това, което влиза от чужбина, е опаковано и стои на пристанището под контрол, но нашето го няма. Само София в момента произвежда РДФ", посочи Димитров. "В България българските регионални депа са в дълг към четирите мощности, които в момента могат да работят – 3 циментови завода и ТЕЦ - Сливен. Ние не подаваме нашите отпадъци", допълни той. 

По мнението на министъра проблемът с боклука в Бобов дол е решен. Ще се сложат измервателни станции на комините, а след това и в Дупница, и в Бобов дол ще се поставят уреди с табла, "за да се вижда и да знаят гражданите какво точно се случва". Според него няма значение чий е "ТЕЦ - Бобов дол", тъй като е мощност, която работи. "Мен не ме вълнува на кого е, интересува ме въздухът да е чист и ако не е чист, да го спра", увери екоминистърът.

По думите му енергийната система трябва да се развива, но идеята не е някой бизнесмен да бъде вкаран в затвора, изгонен в чужбина или да му се вземе бизнеса, а "коминът като пуши, да не трови хората".

Facebook logo
Бъдете с нас и във