Банкеръ Weekly

Общество и политика

Емблемата на демокрацията отиде в историята

Една от безспорните емблеми на българската демокрация - централата на "Съюза на демократичните сили" (СДС), опустя. До месец синята партия ще трябва да напусне сградата на столичния булевард "Раковски" 134, в която се помещаваше 27 години. Коалицията "Реформаторски блок - Глас народен", в която участва и СДС, не успя на парламентарните избори през март да прескочи 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. А според Закона за политическите партии държавата и общините предоставят под наем помещения за осъществяване на дейност само на политическите субекти, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители, за да образуват такава. В норматива е записано и че помещения могат да се предоставят на формации, получили над едно на сто от действително подадените гласове, но СДС, заедно с други пет партии в обединението събраха общо едва 3.14% подкрепа. По този начин синият съюз бе лишен от правото да ползва предоставените от държавата офиси.

Същата съдба сполетя и "Демократи за силна България" (ДСБ). И те ще трябва да освободят централата си на бул."Витоша" 18 в София. Това пък обявиха от Областната управа. Всъщност ДСБ бе създадена през 2004-а от Иван Костов след раздяла с "майката" - СДС, и поради загубата на местните избори през 2003-а. През 2009-а Радан Кънев сключи съюз със СДС и двете партии станаха основа на "Синята коалиция". В края на 2016-а пак там се роди "Нова република", която обаче не успя да влезе в парламента. Години наред централата на "Кърниградска" (входът й е откъм тази улица) бе източник на идеи за реформи, но сега емблематично тя отива в историята.

Със своите "крепости" ще се разделят също АБВ и "Движение 21". Двете формации участваха заедно в изборите, но също като десните останаха извън Народното събрание с подкрепа от едва 1.59 на сто. "Движение 21" на Татяна Дончева освобождава офисите си на бул. "Витоша" 12, а партията на президента Георги Първанов - АБВ, ще се раздели с централата си на ул. "Врабча" 23. В годините назад сградата бе дом на НДСВ на Симеон Сакскобургготски, докато партията управляваше държавата и преди да залезе окончателно. Във времената преди 1989 г. пък в зданието се помещаваше редакцията на в. "Земеделско знаме".

"СДС, ДСБ, "Движение 21", АБВ са политически сили, които досега бяха парламентарно представени и по закон наемаха държавно имущество. Сега обаче следва договорите с тях да бъдат прекратени. Те са сключени с едномесечно предизвестие и с уговорката помещенията да бъдат доброволно освободени", коментира областният управител на София Диана Тонова.

Все пак някои формации ще запазят своите офиси. Такива например са "Движение България на гражданите" (ДБГ) и БЗНС на бившия военен министър Николай Ненчев. Пред "БАНКЕРЪ" от ДБГ обясниха, че остават в своя апартамент-централа, тъй като плащат наем на частен собственик и никога не са ползвали държавен имот. А партията на Ненчев е наследник на дома на някогашния мощен земеделски съюз на Александър Стамболийски, намиращ се на "Врабча" 1.

Що се отнася до партийните клубове, Областната управа на София обясни, че на този етап няма информация да е предоставяла такива. Клубовете може да са отстъпени от Столичната община, която на свой ред трябва да провери и евентуално да започне процедура по изземване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във