Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕЛКАБЕЛ ГУБИ ПОЧВА ПОД КРАКАТА СИ

Глобализацията на икономиката обикновено взема жертви сред малките производители. Този проблем изпитва на гърба си и първото българско предприятие, приватизирано през фондовата борса - Елкабел, Бургас. Падането на търговските бариери в рамките на ЦЕФТА прави продукцията на завода труднопродаваема. Страната ни има споразумение за безмитен внос с Чехия и Словакия и споразумения за свободна търговия с Турция и Македония. От друга страна, проблемът е, че чуждестранните производители заедно с кабелите предлагат и други стоки и услуги, което допълнително сваля цените им.


По повод на така създалата се твърде деликатна ситуация ръководството на Елкабел заяви на пресконференция миналата седмица, че ще направи инвестиции на стойност 2 млн. щ. долара през тази година. Как ще стане това обаче, не е много ясно. Особено като се знае, че един от основните акционери - регистрираният в Кипър инвестиционен фонд Ленитекс, който държи 25% от книжата на Елкабел, блокира на общо събрание от миналата година предложението на групата акционери около Мултигруп за увеличение на капитала на предприятието с 3 млрд. стари лева. Мултигруп контролира чрез Ем Джи Елит Холдинг 31.86% от акциите и чрез Пи Еф Ейч Си още 16.29 процента. Поредното общо събрание на Елкабел вероятно ще бъде насрочено в края на септември тази година.


Свидетелство за кризата в Елкабел е значителното намаляване на печалбата. През 1997 г. тя е 4.823 млн. лв., през 1998 г. е 4.402 млн. лв., а според данните за шестмесечието на миналата година тя е едва 89.056 хил. лева.


Миналата седмица синдикатите в предприятието биха тревога, че част от оборудването се изнася с кораби за Кипър. Според ръководството целта е да се отвори нова площадка, по-близо до пазарите в Близкия изток. Дали това е така, или ще станем свидетели на поредното безскрупулно отвличане на активи, ще покаже бъдещето.


Засега е сигурно само, че съкращенията на персонала в дружеството ще продължат, а официално обявената цел е до края на годината производството да се повиши с 40%, като в същото време разходите се намалят.


Видима за наблюдателите подробност е, че в последно време Мултигруп прехвърли търговията със захарта, произвеждана в Бартекс-Кристал, на Елкабел. Това обаче явно не води до подобряване на резултатите на дружеството. Перспективата му очевидно е в спечелването на поръчки от монополистите БТК и НЕК. За целта обаче Елкабел трябва да е способен да предложи конкурентни цени и добро качество. Иначе производствените халета все по-често ще се използват за захарни складове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във