Банкеръ Weekly

Общество и политика

ELF И TOTAL ЧАКАТ ДЪРЖАВНО БЛАГОВОЛЕНИЕ ЗА ТЪРСЕНЕ НА НЕФТ И ГАЗ

Френските нефтогазови компании ELF и TOTAL кандидатстват за разрешения за търсене на нефт и природен газ в дълбоководните части на българската икономическа зона в Черно море, както и за предоставяне на концесии при евентуално откритие на количества горива с търговско значение. Двете фирми вече са подали поотделно в Комитета по енергетика всички необходими за целта документи.


Чиновниците от комитета обаче засега бавят решаването на въпроса поради липсата на съвременен закон, на чиято база биха могли да изготвят предложенията до Министерския съвет за издаване на исканите разрешения и сключването на договори за концесии. Проектозаконът за подземните природни богатства беше одобрен с правителствено решение N155 още на 9 април 1998 г., мина и на първо четене в парламентарната зала и оттогава, незнайно защо, отлежава в Народното събрание.


От Комисията по икономическа политика в парламента увериха, че той ще е един от първите, които ще влязат в пленарната зала през септември. Сега изготвяме графика за есенната сесия. Вероятно още в сряда, 9 септември, проектозаконът за подземните природни богатства ще бъде отново обсъждан при нас, а до края на септември ще започне и второто му четене, съобщиха от комисията.


Преди да представят документите си в Комитета по енергетика, ELF и TOTAL са наели български консултанти. С тяхна помощ те са се запознали и с най-малките подробности на проектозакона и са съобразили офертите си с него, твърдят запознати. Но тъй като при първото му обсъждане проектът беше засипан от забележки, нищо чудно накрая от Народното събрание да излезе съвсем различен от първоначално замисления документ. Което пък ще накара французите да изтеглят и преработят офертите си.


Сериозните намерения на двете френски компании, заявени официално още преди една година (виж в. БАНКЕРЪ, бр. 43 от 1997 г. и бр. 1 от 1998 г.), вече се материализират. И това наистина би трябвало да ни изпълва с оптимизъм.


Първо - ELF и TOTAL идват да проучват дъното на Черно море в подножието на континенталния склон само пет години след абсолютния провал на II лицензионен търг на бившия Комитет по геология и минерални ресурси за проучване на дълбоководни части на Черно море.


Второ - французите се насочват именно към българската икономическа зона, а не например към турската, която, според данните от извършените сеизмични проучвания и твърденията на геолозите, е по-привлекателна.


Трето - въпреки наситените със сероводород води и голямата дълбочина за първи път у нас в търсенето на нефт и газ ще инвестират френски фирми, които не проявиха никакъв интерес към I лицензионен търг през 1991 година.


Четвърто - при евентуално откритие (според геолозите тези райони крият над 200 млн. тона условно гориво - нефтен еквивалент) страната ни ще се сдобие със собствени енергийни източници за десетки години напред.


Но за да се превърне оптимизмът в реалност е необходимо държавата най-сетне да премахне всички бюрократични бариери пред чуждестранните инвеститори и в конкретния случай пред ELF и TOTAL. Още повече че България няма да вложи нито един цент в търсенето на нефт и газ.


От наша страна се иска само едно - при сключването на концесионен договор и след евентуалното откриване на гориво да предоставим такива условия на чужденците, при това гарантирани със закон, които да им осигурят бързата възвръщаемост на вложените огромни инвестиции. А че инвестициите ще са огромни - в това едва ли някой се съмнява. Бритиш газ и Ентърпрайз Ойл хвърлиха в проучванията на нашия шелф общо около 100 млн. щ. долара. След като не срещнаха подкрепа обаче, те си заминаха и според запознати с този бизнес - едва ли някога ще се върнат отново у нас.


Поради големия воден стълб (1.5 - 2 км) и наситените със сероводород води средствата, необходими за изследването на дълбоководните райони от българската икономическа зона в Черно море, ще са многократно повече. Така че сега единствено от властимащите зависи дали няма да бъдат прогонени и последните две сериозни западни компании, дръзнали да търсят нефт и газ в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във