Банкеръ Daily

Общество и политика

Елена Поптодорова подала оставка от поста си във Варшава

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова е подала оставка като ръководител на Американския еврейски комитет във Варшава, предадоха Израелската телеграфна агенция и Би Ти Ви.

Името на Поптодорова бе замесено в скандал, който избухна преди дни, след като бе съобщено, че тя е задържана на летището във Варшава заради кражба на козметика на стойност 1600 злоти (около 725 лева) от безмитен магазин. Първоначално тя обяви, че е станало недоразумение, но по-късно стана ясно, че задържането се е случило три дни след кражбата.

В сряда Американският еврейски комитет е изпратил официално изявление до Израелската телеграфна агенция, че е приета оставката на Елена Поптодорова от септември, миналата година. Поптодорова заявила, че напуска поста си „поради лични причини”.

По повод кражбата от полицията във Варшава коментираха:  „Жената призна вината си, върна обратно откраднатите вещи, предаде се доброволно и след това беше освободена”.

Този случай породи многобройни коментари в медиите и социалните мрежи. Мненията са полярни -  част от хората смятат, че Поптодорова е очернила имиджа на България пред света, а другите си обясняват кражбата с разсеяност. 

Бившият вицепремиер Ивайло Калфин смята, че случаят с Елена Поптодорова е част от пропагандата, която казва вижте колко лоши хора са тези в НАТО и как крадат парфюми по летищата. "Разбрах, че 90 руски медии са отразили новината. Там се казва, че тя е един от водещите дипломати, които са вкарали България в НАТО и Европейския съюз. Подтекста е колко лоши хора са тези", каза още Калфин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във