Банкеръ Daily

Общество и политика

Елена Йончева заплаши ЕК със съд заради върховенството на закона

Евродепутатите отбелязват, че до този момент Европейската комисия дори не е изпратила писмена нотификация до нито една държава членка за въвеждането на новия механизъм.

Настояваме Европейската комисия да предприеме първите стъпки от механизма за обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона и незабавно да информира Европейския парламент. Ако до 1 юни това не се случи, няма да имаме друг избор, освен да предприемем съдебни действия срещу Европейската комисия, както предупредихме в резолюция от 25 март. Това се казва в изявление на евродепутати от всички основни групи.  Единственият представител от България сред инициаторите на декларацията, е евродепутатът Елена Йончева.

Евродепутатите отбелязват, че до този момент Европейската комисия дори не е изпратила писмена нотификация до нито една държава членка за въвеждането на новия механизъм. Той влезе в сила в началото на 2021 г. и предвижда възможността правителства на държави членки да не получават европейско финансиране, ако застрашават върховенството на закона и с това финансовите интереси на ЕС. В изявлението механизмът е определен като един от крайъгълните камъни на бюджета на ЕС, както и на плана за възстановяване „Следващо поколение ЕС“.

Съдът на ЕС установи сериозни пропуски в спазването на върховенството на закона в редица държави членки, особено забележимо в Полша и Унгария, припомнят евродепутатите. Те отбелязват и констатациите в доклада на самата Европейска комисия по темата през 2020 г., както и докладите на ОЛАФ, в които се твърди, че защитата на бюджета на ЕС е под риск.

Европейската комисия няма никакви основателни извинения да забавя действието на механизма за обвързване. Ефективното му прилагане не може също така да зависи от предварителното приемане на някакви „указания“ от страна на Европейската комисия, твърдят Елена Йончева и нейните колеги в общото си изявление.

Отговорността за нарушаването на върховенството на закона, прекрачването на разделението на властите, преследването на журналисти и ограничаването на медийната свобода трябва да се носи от политиците. Целта на механизма не е да се накажат гражданите на ЕС, а да има ефективен превантивен инструмент, който да не позволява държавите членки да се отклоняват от основните ценности на демокрацията. Там, където това се е случило, последствията могат да са сериозни, коментира Елена Йончева.

По нейна инициатива през октомври 2020 г. Европейският парламент прие безпрецедентна резолюция за ситуацията в България. С нея беше изразено дълбоко съжаление, че демокрацията в страната се влошава и наред с другите тежки констатации, се настояваше за контрол при усвояването на европейските средства.

Европейският парламент може да предприеме съдебна процедура за бездействие на Европейската комисия пред Съда на ЕС, съгласно Договора за функциониране на ЕС. Темата ще бъде обсъждана по време на следващата пленарна сесия на Европейския парламент от 7 до 11 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във