Банкеръ Daily

Общество и политика

Елена Йончева: Стойностната журналистика няма съюзник в лицето на държавата

"Идеята на резолюцията на Европейския парламент е не просто да кажем какви проблеми има в Европа, а да намерим инструмент те да бъдат решавани. Амбицията е тя да стане основа на бъдеща законодателна рамка и решения, които ще бъдат приети от Европейската комисия". Това заяви пред БНР евродепутатът Елена Йончева във връзка с приетата от Европейския парламент с голямо мнозинство резолюция, в която се посочват опитите на някои страни членки да заглушат критичните и независимите медии, и в която се изказва безпокойство от състоянието на обществените медии, където те са се превърнали в пример за проправителствена пропаганда. 

В документа се предупреждава, че свободата на медиите се влошава през последните години, а кризата, причинена от COVID-19, изостря проблема. Резолюцията отбелязва, че когато собствеността върху медиите е концентрирана в ръцете на твърде малко хора, плурализмът е изложен на риск, което пречи на борбата срещу разпространението на дезинформация.

"Сега очакваме от Европейската комисия конкретно законодателство и ако след него няма ясен резултат, битката ще продължи. Няма готови решения. Смятам, че това е едно много добро начало да се опитаме да регулираме медийната среда и да се откъснем от това 111-о място, това са обективни показатели за България", каза още Йончева.

Според нея България е на 111-о място по свобода на медиите, защото стойностната журналистика няма съюзник в лицето на държавата

По думите на евродепутата, трябва да има един обективен орган, който да разпределя средствата към съответните медии, и който да не бъде под влиянието на конюнктурата във всяка една държава членка.

"Част от проблемите, свързани с медиите в България, са проблеми и в Полша, и в Унгария. Затова не посочвахме държави, за да може след това да се изготви общо законодателно решение, което да не зависи от конкретните власти как ще решат да го прилагат", уточни Йончева.

Тя подчерта, че в резолюцията се настоява да има фонд за подпомагане на разследваща журналистика и за повишаване на прозрачността на финансирането на медиите. Предлага се разработване на европейско законодателство, което да защитава журналистите от съдебни дела, които целят да ги притискат, дискредитират или сплашват.

Очакват се ЕК и законодателни мерки, за да се осигури прозрачност на дейността на управляващите.

"Искаме държавите членки да гарантират достъпа на журналистите до информация, до парламентарни дебати, до депутати, до публични дебати и пресконференции. Искаме това да се превърне в закон, а не да е пожелателно", настоява Елена Йочева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във