Банкеръ Daily

Общество и политика

Елена Йончева: Очернена беше не България, а държавата на Борисов

Очернена беше не България, а България на Борисов. Това каза говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева пред bTV. Йончева коментира, че е било необходимо международно разследване на убийството в Русе.

Подобни предложения направиха американското посолство и еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова. Според червената депутатка международно участие би прекратило всякакви спекулации

Йончева добави, че премиерът Бойко Борисов е бил огорчен след международните реакции по случая, защото те пряко се свързвали с неговото управление. "Нека погледнем какво се случи в последните 10 години само със свободата на медиите. 2006 г. ние бяхме на едно и също място по свобода на медиите с Франция – 24-то място. Сега сме на 111-то място. Не само сме извън Европейския съюз, ние се нареждаме някъде между Конго и Гвинея", посочи тя. 

По думите й американските медии цитират доклада на Държавния департамент на САЩ за България, където се казва, че служители на всички клонове на правителството са зависими, замесени безнаказано в корупционни практики - подкупи, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние. В доклада за миналата година се казвало, че корупцията е свързана с големите инфраструктурни проекти.

"Имаме добри специалисти, много добри криминалисти и нямам съмнения, че имаме капацитета да доведем до край едно такова дело. Но нямаме доверие в институциите в България, където е възможно "Ало, Ваньо", Гинка да купи ЧЕЗ, където мафията се е настанила в държавата", допълни Елена Йончева, цитирана от партийния пресцентър.

За вота на недоверие, готвен от левицата, Йончева каза, че той е обсъден много широко вътре в партията, както и на срещи с пациентски, лекарски организации, представители на общинските болници. Тя обясни, че върви един широк дебат- какво да се прави с българското здравеопазване, което в момента, практически, е във фалит - 600 млн. лв. дължат болниците.

"Това, което предлага министърът на здравеопазването, е само начин как да се налеят още близо 1 млрд. лв., но от джоба на всеки един българин, за да се закърпи положението.Мотивите за вота на недоверие ще бъдат внесени следващата седмица", заяви Йончева.

Журналистката реагира остро на твърденията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че имала обща офшорна фирма с ексбанкера Цветан Василев. И обяви, че ще заведе дело срещу Добрев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във