Банкеръ Daily

Общество и политика

Елена Йончева не се притеснявала от абсурдните обвинения за пране на пари

Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева заяви, че искането за отнемане на нейния имунитет не я притеснява. Тя определи обвиненията срещу нея като „абсурдни“.

„Няма да се изненадам, защото това, което си е наумил Бойко Борисов, той отдавна го е заявил. Практиката показва, че когато една държава поиска свалянето на имунитета, това се случва, защото Европа има доверие в националните институции на държавите членки, от една страна. От друга, ние знаем какво е състоянието в България на правосъдната система и как се повдигат обвинения на хора, които не са удобни на властта. Но мен това не ме притеснява, защото обвинението е абсурдно", заяви пред БНР Елена Йончева. Евродепутатката припомни, че то е за пране на пари, което означава конкретно в този случай, че тя е трябвало да знае, че тази банка КТБ ще фалира още 2013 г.

"След като държавата през 2013 г. не е знаела, как е възможно аз да зная. Това обвинение няма как даже да стигне до съда и затова не стига дотам. Целта на това обвинение е да се вдига политически шум, да се злепоставя политическия опонент, да бъде омаскарен – в това няма съмнение“, коментира Йончева.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че очаква тези дни предложението на наблюдаващия прокурор по обвинението срещу Елена Йончева и ако то постъпи, той ще се съобрази с правилата на Европейския парламент и ще поиска имунитета ѝ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във