Банкеръ Daily

Общество и политика

Елена Йончева настоява за отделен механизъм за наблюдение на медиите в ЕС

Евродепутатът от БСП и групата на социалистите и демократите в Европарламента Елена Йончева настоява да се създаде допълнителен механизъм за наблюдение на медиите, който да е извън Механизма за върховенство на закона. Според Йончева трябва да се въведат стандарти и при нужда, да се приемат законодателни европейски мерки.

Европарламентът трябва да помисли и за други реакции на случващото се, като финансова подкрепа, особено за разследващата журналистика и ефективен механизъм срещу монополизиране на медиите, посочи българският евродепутат при представянето на проектодоклад за свободата на медиите в Европейския съюз. 

Темата бе първата точка в дневния ред на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). 

Според основния докладчик - полският евродепутат Магдалена Адамович от групата на ЕНП, медиите са превземани от управляващите партии, извършва се социално инженерство за политически цели, разпространява се дезинформация и език на омразата, като целта е завземане или запазване на властта и това се наблюдава все по-често. Заплахи за медиите се наблюдават по целия свят, по време на пандемията от COVID-19 обстановката допълнително се е влошила. Нарастват случаите на насилие срещу журналисти, посочи тя.

Рамона Стругариу от "Обнови Европа" даде България като пример за постоянно влошаване на състоянието на на свободното слово. Тя заяви, че е видяла от нашата страна кадри с журналисти, нападани от полицията с палки, газ, дори задържани с белезници. Румънския евродепутат призова виновниците за тези събития бъдат подведени под отговорност.

Алис Кунке от групата на Зелените предложи въвеждане на механизъм за оказване на бърза подкрепа за журналисти, поискали защита. Лусиа Николсонова от Европейските консерватори и реформатори отбеляза, че в Централна и Източна Европа състоянието на медиите не е никак добро. Обществените медии са под влиянието на управляващите, а частните - на олигарси и мафия. Обществото все повече е под влиянието на дезинформацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във