Банкеръ Daily

Общество и политика

Елена Йончева излезе с нови данни по скандала "Ало, Банов съм"

Водачът на листата на БСП Елена Йончева излезе с нови данни по скандала "Ало, Банов съм". На брифинг в централата на "Позитано" 20 тя изрази недоволството си, че спецпрокуратурата отказва да образува дело. Специализираната прокуратура няма да се измъкне от разследване, категорична е Йончева.  Поради тази причина тя дава на прокуратурата оригиналния запис, направен от служител на културното ведомство. Записът е направен с телефон. Самата Йончева е проверила достоверността на записа.

Депутатката разполага и с документи от МРРБ по аферата: "Ние предоставяме на специализираната прокуратура запис, това е оригиналният запис, направен е на 21.03.2016. Смятам, че този път специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване по аферата "Ало, Банов." Това каза водачът на листата за евроизборите на БСП Елена Йончева, на специална пресконференция от централата на партията.

"От документите по безспорен начин се установяват думите от записа. Всяка една дума от първоначалния ни сигнал е потвърдена от документите, които предоставяме", това каза Пенчо Минков.

"Документите, които ви представяме са разделени на три части. Най-съществената от тях е да съпоставим документи с думи, за да видим дали трябва записът да е автентичен, за да може някой да се зачете по-внимателно. В началото на записа има едно изявление, че е налице забава в строителните работи с 33 дни и по отношение на размера на неустойката 700 хил. лв. Това е така е видно от доклада за проверка на място от МРРБ, която е проведена през месец март и доклада е от 12 март 2016 г. В него пише ясно, че това е така. В друго писмо на Министерство на културата те не оспорват, че има такава забава, единствено спорят каква е неговата продължителност", допълни още Минков. Той припомни, че в записа по "Ало, Банов съм" има изявление на министъра, в което той коментира актове 10 за спиране на строителството, за да се заличи забавянето. Минков посочи, че и за това има данни. "Има писмо от 6 април 2016 г. от министъра на културата, когато той внася тези актове образец 10 - пет наброй. Истината е ,че първите три акта от тези пет не се установяват в нито един документ, съставен във връзка със строителството", допълни още Минков.

Според него прокуратурата не е изследвала и събрала достатъчно данни. Той обясни, че от 12 април 2016 в писмо, подписано от министъра на културата е записано, че строително-монтажните работи са били приключили на 20 януари 2016 г. "Само че и към април, когато е писано това писмо има достатъчно данни, че строителството е продължавало месеци след това. Тези данни са документирани, защото има съставени актове образци 15 три месеца след януари. Явно недатирането на писмата е било нормално в тези отношения, защото при анализа на документите виждаме и нещо друго интересно. Има едно писмо на заместник-министъра на културата,с което той прави искането за окончателно плащане. Това писмо, за разлика от всички други документи по преписката е входирано не с дата и номер от деловодната система на министерството, а с номера на преписката на проекта. Това означава, че номер от деловодната система просто не е можело да му бъде даден", коментира още Минков. Той посочи, че БСП има още много доводи. "Всяка една дума от първоначалния ни сигнал и за злоупотреби с договора за отпускане на финансовите средства и по отношение на обществената поръчка сме ви посочили къде са неуредиците и кои документи го показват. Този анализ ще го представим в прокуратурата с нашата жалба", допълни Минков.
"Ние изискахме документи от МРРБ и от Министерство на културата. Документи ни бяха предоставени от МРРБ. Министерство на културата и до настоящия момент не ни е представило документи", уточни още Минков.

"Прокуратурата се интересува повече от това кой е направил този запис, а не от това кой е извършил престъплението. Етичният кодекс на българските журналисти им дава право да защитават своите източници. В България специализираната прокуратура се опитва да покрие този случай", допълни Йончева.

"Никога не съм разполагала с оригиналния запис, за да мога да го унищожа, но в момента ние разполагаме с оригинален запис, направен от служител на Министерството на културата. Човекът направил записа се страхува да свидетелства. В България няма закон, който да защитава тези хора, аз няма да издам своя източник. На ход е специализараната прокуратура, за да видим дали "Ало, Банов" няма да последва съдбата на "Ало, Ваньо", завърши Йончева.

Елена Йончева изнесе записи, чрез които се твърди, че настоящият министър Боил Банов, в качеството си на заместник-министър на културата през 2016 г., е съдействал за опрощаването на около 700 000 лева неустойка на строителна фирма, работила на втори и трети етап на античния културен комплекс „Сердика“, намиращ се в центъра на столицата. Фирмата е дължала неустойката заради закъснение. Според Йончева аферата е пример за това как функционира българската държава.  Боил Банов се защити, като нарече записът "евтин компромат".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във