Банкеръ Daily

Общество и политика

Елена Йончева: Докладът на Европейската комисия е на предпазлив език

„За първи път върховенството на закона ще се проследява във всички държави на Европейския съюз. Идеята е този доклад да бъде основа за това дали и как ще се разпределят финансовите потоци към всяка една държава. Това е ключово. За България няма нищо, което да ни изненадва. Идеята е да не се държи назидателен тон, а да се дадат слабите точки и българските политици да разберат правилно посланието“.

Това каза Елена Йончева, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите във връзка с публикувания  днес първи Доклад относно върховенството на закона, който обхващаща целия ЕС

Според евродепутата медиите стават обект на изследването на върховенството на закона. „Затова изготвяме законодателни инициативи европейските средства за медиите да не минават през правителствата, защото това е един от механизмите за държане на медиите в подчинение“, посочи тя.

Йончева заяви, че в доклада се подчерта, че в България има изградени стратегии за борба с корупцията, но те са повече алиби, защото не се вижда резултат. "Тук става въпрос за корупция с огромни средства, които вместо да отидат за инвестиции в социалната сфера, изчезват“, уточни тя пред БНР. 

И подчерта, че в доклада е използван предпазлив език, а важно ще бъде това, което ще се чуе от Европейския парламент в понеделник (5 октомври), тъй като в пленарна зала ще се обсъжда ситуацията в България.

Въпреки огромната съпротива на ЕНП ще има резолюция за България, която ще бъде обща и ще бъде подкрепена от мнозинството на европейските депутати. В нея ще се описва състоянието на България според обективни показатели. Няма да имаме този дипломатичен език от страна на ЕК, а ще видим един много по-обективен анализ за това, което се случва в България. Тази резолюция ще каже, че българското правителство води страната извън Европейския съюз“, каза още Йончева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във