Банкеръ Daily

Общество и политика

Елена Йончева: Борисов ми отмъщава заради магистралите

Обвиненията, че работейки за телевизията TV 7 през периода 2012-2014 г.,съм била финансирана по престъпен начин, са абсурдни. Това заяви пред медиите в парламента говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева. Тя обясни, че това е периодът, в който е заснела поредица документални филми за TV 7 за  войната в Сирия, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и гражданската война. По думите й средствата за тези филми са преведени през банка КТБ в период, в който даже държавата, със своите контролни функции, не е могла да предвиди нейния срив.

„Обвинението, че съм знаела, че тези средства са с престъпен произход, е опит да бъда ангажирана със своята защита, а не с работата ми на депутат”, каза тя и допълни, че тази атака започна след като левицата е поискала независима експертиза на българските магистрали. „Правителството и Борисов вече използват създадената и контролирана от тях специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат всеки, който разкрива как „Шайката”- тази организирана престъпна група, разграбва България. Уверявам ви, че тази атака, това сплашване, тази репресия, няма да ни спре”, категорична бе Йончева.

Колегата й от БСП Иван Иванов пък попита защо, освен за Елена Йончева, няма информация за други политици, свързани с КТБ.

„В момента се осъществява груба политическа репресия върху колегата и журналистът Елена Йончева от страна на ГЕРБ”, заяви народният представител от ПГ на левицата Иван Иванов. Той припомни, че сигналът, по който се работи в момента и на база на който е повдигнати обвинението на Йончева, е подаден от Антон Тодоров, Делян Добрев и Тома Биков. Прави впечатление, че изключително бързо и „резултатно” се действа срещу хората, които искат да отразяват истината.

Иван Иванов припомни, че обвинението е повдигнато след като са били подадени сигнали и са проведени разследвания за преградното съоръжение на границата, след „Кумгейт”, след разследването за магистралите. Той заяви, че БСП иска да попита: „Към днешна дата- защо, освен за Елена Йончева, за никой от политиците, за които още преди година дадохме заявка, че искаме да получим информация- дали са свързани с КТБ, дали са финансирани от нея и са имали отношения с тази банка, няма отговор? Не излезе нищо в публичното пространство, а има опит да се пришие колегата и журналистът Елена Йончева, която обективно върши своята работа и разкрива престъпление, за което държавата с години си затваряше очите." Според него това е нескопосан опит на ГЕРБ  да спечели служено европейските избори. Той беше категоричен, че този опит ще бъде увенчан с неуспех. „ПГ на „БСП за България” категорично застава зад Елена Йончева в нейната дейност,  като журналист и народен представител, да работи обективно и да разкрива истината и да търси справедливостта. Ние ще я подкрепяме във всички действия оттук нататък и ще я защитаваме с всички методи, които ни позволява правилникът на НС и законът”, заключи Иван Иванов. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във