Банкеръ Daily

Общество и политика

Елена Йончева: Американски експерти обявиха, че записът на Борисов е автентичен

Евродепутатът Елена Йончева обяви, че експертиза, направена от американска компания, която работи за ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ, доказва автентичността на записа на Бойко Борисов.

В него Борисов употребява вулгарни изрази за шефа на българския парламент Цвета Караянчева, европейски лидери и премиери, както и говори за унищожение на Елена Йончева и заплашва български бизнесмени. Йончева е пратила записа за експертиза на американците, които са потвърдили, че това е гласът на българския премиер и в него няма следи от монтаж.

"Това е позор за България! Оставка и мутрите вън!" казва Елена Йончева в свое видеообръщение, публикувано на страницата ѝ във Фейсбук.

В записа, който излезе през юни, са засегнати няколко явни събития от политическия и икономически живот и няколко неявни. Всички събития обаче са проверими.

- Сутринта на 24 април 2019 парламентът отказва да признае арменския геноцид. По предложение на Караянчева е приета декларация, в която думата “геноцид” е заменена с “масово изтребление”. Борисов присъства в залата и също коментира, че българския израз е “масово изтребление”
Из записа: “Цветаа… не само, просто Цвета да каже аз съм проста кърджалийска п…. И не мога да правя разлика между масово изтребление и геноцид. И толкоз и тва не е спешно да ме търсите, спешно е спешно. Тва е, просто казва си, че е проста жената и си кара…”

- Към обед на 24 април 2019 г. КФН се самосезира и започва проверка в „Еврохолд”, която е изявила желание да купи ЧЕЗ.

Из записа: “Иначе, раздуйте тва, че вкарах така го, АДФИ, тва КФН по „Еврохолд” на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, тва е много важно”

- На 24 април 2019 г. Прокуратурата обявява, че започва проверки на всички къщи за гости, построени с европари.

Из записа: “А това за къщите за гости как се движи? Да, тва сутринта съм го разпоредил всички да ги… Стотина-двеста къщи за гости как ще прибЕрем”

- На 25 април 2019 г. Прокуратурата обвинява бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за къщата му за гости в с. Лиляново. 

Из записа: “Манолев ще изгори ще му повдигнем днеска или утре обвинение, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кмета, кмета ще изгори и така.”

"Кметът" е вероятно кметът на Сандански, който няма къща за гости, но е помагал на Манолев да си прокара минерална вода до къщата.

- На 23 април 2019 г. ПИК разкрива къщи за гости в с. Велика, община Царево, свързани със свекъра на Елена Йончева

Из записа: "Но аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева, един нема да пощадя от наш’те."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във