Банкеръ Daily

Общество и политика

Електронният портал за ваксините отново работи

Електронният портал за записване за ваксинация работи отново. У нас се възобновява имунизирането срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca. 

Комитетът по проследяване на лекарствената безопасност към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) вчера излезе с четири заключения: ваксината на AstraZeneca е безопасна, при нея има положително съотношение полза-риск, няма партиди, при които да е установено отклонение в качеството и които да бъдат причина за нежелани реакции. Тромбоемболичните събития, свързани с употребата на ваксината, са изцяло отхвърлени.  Проучването и наблюдението над ваксината ще продължи, за да се изключат и най-малките съмнения.

В тази връзка изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) маг.-фарм. Богдан Кирилов е издал заповед, на чието основание от днес се възобновява имунизацията с оксфордската ваксина. “Всички, които са записани в електронния регистър за ваксинация, ще бъдат уведомени чрез СМС или имейл кога да се явят в съответния пункт за имунизиране срещу COVID-19”, коментира заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Записванията са от датата на стартиране на системата за три седмици напред, припомни Жени Начева по БНР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във