Банкеръ Daily

Общество и политика

Електронната рецепта ще бъде готова до средата на месец декември

Електронната рецепта ще бъде готова до средата на месец декември тази година, като вече е разписана нейната функционална спецификация. Това беше докладвано на здравния министър Костадин Ангелов от ръководния екип в Министерството на здравеопазването, ангажиран с изграждането на Националната здравно-информационна система (НЗИС), съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Направената днес презентация на свършеното до момента по НЗИС показва, че изпълнението на поетите ангажименти по изграждането на системата върви в разписаните срокове. От ведомството твърдят, че по всяко едно от направленията се работи ежеседмично и с представители на съсловните организации.

До края на годината се предвижда да бъде готова и функционалната спецификация на електронното направление, информираха експертите, които работят по системата. Те подготвят и анализ на първичните медицински документи, които трябва да бъдат електронизирани.

Досега срокът за електронно здравеопазване у нас непрекъснато се е удължавал, а това продължи около 15 години. Бившият здравен министър Кирил Ананиев твърдеше, че до края на 2019 г. системата ще заработи, но уви, някакъв напредък  може да отбележим едва сега през август 2020 г. 

Иначе амбициите са големи.  До 2030 г. ще бъдат разработени интегриран електронен портал и приложение за гражданите, предоставящи централизирани услуги за електронно здравеопазване, включително здравна информационна система, здравен профил и мониторинг на състоянието, телемедицина, лекарствени предписания и административни услуги. Това е записано в Детайлизираната стратегия по Приоритет 12 „Здраве и спорт“ на Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030, в частта й за Електронно здравеопазване.

Според нея до 2030-та година всички аптеки у нас трябва да имат внедрена е-рецепта. В документа е записано и, че лечебните заведения за извънболнична помощ, които позволяват записване за преглед онлайн, в момента са едва 15%, но след 10 години всички би трябвало да го правят. До 2030 година също така всички болници трябва да имат достъп до медицинското досие на пациента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във