Банкеръ Daily

Общество и политика

Екзекуторът на американския журналист е британец ?

Видеозаписът, на който боец от "Ислямската държава" екзекутира американския журналист Джеймс Фоули, най-вероятно е автентичен. По всичко личи, че убиецът е британец, съобщи днес пред Би Би Си външният министър на Великобритания Филип Хамънд.

"Това е чудовищно видео, доказващо поредното престъпление на организацията "Ислямска държава" - изтъкна Хамънд. - Както личи, журналистът изглежда е бил екзекутиран от британец, но за окончателен извод е необходима допълнителна проверка."

"Отдавна вече предупреждаваме, че на сирийска територия, а сега и в Ирак има голям брой британци. Тъкмо затова всички сегашни събития в тези страни пряко застрашават и нас самите, защото терористите, събрали боен опит, може да се върнат у дома, във Великобритания", забеляза министърът.

Британски медии изтъкнаха, че на видеозаписа, качен в интернета от ИД, убиецът на Фоули говори с акцент, характерен за предградията на Лондон.

Говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Кейтлин Хейдън заяви по-рано днес, че американски експерти проверяват записа. Ако видеото се окаже автентично, това би било ужасяващо брутално убийство на невинен американски журналист, каза Хейдън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във