Банкеръ Daily

Общество и политика

„Екзакта”: Ако изборите бяха днес, в парламента влизат само ГЕРБ, БСП и ДПС

Ако в средата на декември се провеждаха парламентарни избори, ГЕРБ запазва позициите си на първа политическа сила с 23.5 на сто от гласовете на избирателите, а БСП са втори с 20.8 на сто. Това показват данни от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено от 10 до 17 декември сред 1000 души. 

Според данните ДПС е трета политическа сила с електорална тежест от 5.1 на сто, а ОП са четвърти с 3.8 процента. Демократична България би получила 2.5 на сто от вота на избирателите, а "Воля" - един процент. АБВ и РБ биха получили по 1 процент. За други партии биха гласували около 7 на сто, а 34.3 процента заявяват, че изобщо няма да гласуват.

За други партии биха гласували около 7%, а 34.3% заявяват, че изобщо няма да гласуват.

Намалява броят на хората, които искат предсрочни избори. 45% от българите посочват, че на страната не са нужни предсрочни парламентарни избори, а 36% са на противоположното мнение.

За предсрочен вот се обявяват по-често мъже, хората на възраст над 60 години, анкетираните с нисък стандарт на живот и 72% от избирателите на БСП. Против нови избори са хората между 30 и 50 години, образованите и заможните, градското население, избирателите на ГЕРБ и Обединените патриоти, дори и привържениците на ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във