Банкеръ Daily

Общество и политика

Ексвоенен министър, синдикалистка и подсъдима в надпревара за Европарламента

Николай Ненчев и Евгени Минчев
S 250 d4f33972 1584 4f9d b40d c3c119ba13f4
S 250 382917f7 8014 42ba bfb2 ac0db789352d
S 250 f466f0aa a425 4084 848f 945762085718
S 250 d68a5c45 0e3f 4bca a2fb e7b1824b1e32

Десет са независимите кандидати за евродепутати, регистрирани от Централната избирателна комисия за изборите на 26 май. Сред тях не фигурира Евгения Банева, въпреки заканите – нейни и на съпруга й Николай Банев, че ще се кандидатира за Европарламента чрез инициативен комитет. Все пак Банева намери "пристан" в почти неизвестната партия "Българско национално обединение", където е водач на листата й. 

Близо тридесетгодишната практика на провеждане на избори у нас показва, че независим кандидат няма шанс нито за българския парламент, нито за Европейския. Ако зад претендента не стои голяма партия, той не може да привлече вниманието на избирателите, дори да предлага най-добрите идеи и най-рационалните решения на проблемите. Равният старт между партийни и непартийни кандидати също е фикция, най-малкото за това, че един инициативен комитет не може да набере толкова средства за обезпечаване на кампанията, колкото могат да се осигурят от партийните субсидии.

Пробиви на независими кандидати, подкрепени от инициативни комитети или от локални коалиции, може да има само на местни избори, но това се дължи по-скоро на спецификата на този вот, както и на това, че хората по места се познават.

Един от мераклиите за членове на Европейския парламент е бившият военен министър от второто правителство на Бойко Борисов и лидер на БЗНС  – Николай Ненчев. За свой пиар в предизборната си кампания той нае Евгени Минчев. 

"Искам да бъда кандидат на всички българи, а не само на хората, които са част от БЗНС. Всъщност това е една инициатива на комитет от граждански организации, който се оглавява от млад кардиолог от ИСУЛ", обяви преди време Ненчев. Той изрази съжаление, че десните партии няма да участват във вота обединени.  

Като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, се явява на евроизборите и Ваня Григорова – икономически експерт към КТ "Подкрепа" и председател на неправителствената организация "Солидарна България". "Нямам амбиции за Европейския парламент, а искам важните теми за българския народ да влязат в политическия дебат. Интересите на работниците трудно се защитават. Когато икономическата мощ на една страна е несъизмеримо по-висока от силата, която би могла да приложи другата страна, очевидно е, че няма как да останем на нивото на синдикализма", обясни синдикалистката пред БНР. По думите й "Държавата не помага тезите и каузите на независимите кандидати да стигнат до българския избирател".

Получилата преди дни на първа инстанция присъда от 20 години затвор за вземане на подкуп бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева също се кандидатира като независима за член на Европейския парламент. Тя надали ще има възможност да проведе предизборна кампания, защото заедно с бившата си заместничка Биляна Петрова вече се намират в Сливенския затвор. И най-вероятно ще останат там, докато трае обжалването и разглеждането на делото пред втората инстанция.

"С Иванчева ще измием срама от "Апартаментгейт", вълнистите магистрали, пълния провал в енергийната стратегия на държавата. Не съм разследващ, не съм съдия, юрист не съм. Но разликата в третирането е потресаваща: старание тя да бъде представена като най-големия злодей, който без пранги на краката ще изяде клета майка България, докато други хора с тераси просто... взеха отпуск. Всеки, абсолютно всеки може да се окаже на нейно място", коментира във Фейсбук "конкурентката" на Иванчева за Европарламента Ваня Григорова.

За евродепутат се кандидатира и агроекспертът от Враца Йордан Малджански. "Селата си отиват и аз се явявам представител на българските селяни, защото това е най-голямата социална група, от която зависи съществуването на България", посочи той. И още: "Няма да плащаме за европейските ценности с нашите бедност, глад, безработица и мизерия. Северозападна България е най-бедния край в Европа".

Бившият депутат от "Атака" в 41-ото Народно събрание Минчо Христов Куминев също е сред кандидатите. През 2010 г. той беше изключен и от парламентарната група, и от партията "поради системно нарушаване на реда на групата при внасянето на законопроекти и други инициативи, както и поради обидните квалификации, които е отправял към членове на групата и ръководството на "Атака" и заради несъответствието на неговите възгледи с тези на групата".

Останалите независими кандидати са Венислава Атанасова, Венко Балтаджиев, Албена Белянова, Станислав Георгиев и Христо Симеонов.

"Недостижимо за сам човек е достигането на необходимия брой гласове, за да влезе в Европейския парламент, защото за това му трябват 118 000 гласа. Това е основната пречка пред независимите кандидати за евродепутати", коментира проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК, преподавател, експерт по избори. Той обясни, че целият механизъм на независимия кандидат е бил измислен като задоволяване на обществената потребност да има мажоритарно гласуване. "За евровота и за парламентарните избори този механизъм не работи добре. Би могло да се обмисли по какъв начин да се промени тази концепция, за да бъде работеща", отбеляза специалистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във