Банкеръ Daily

Общество и политика

Ексшефът на "Кинтекс" разкри нова схема на Нинова с оръжията за Украйна

По 53 530 лв. на седмица или над 212 00 лв. на месец неустойки е заплашен да плаща „Кинтекс" заради невъзможност да достави в срок боеприпаси, поръчани преди повече от половин година. Това съобщава Александър Михайлов, който до неотдавна ръководеше държавния оръжеен търговец.

По думите му това са поредни безобразия и щети, причинени от назначеното от Корнелия Нинова ръководство на ВМЗ, което приоритизира частни фирми за сметка на държавния интерес.

„Най-скандалното е, че готова продукция е изчезнала и няма отговор защо е дадена и на коя частна фирма вместо на държавния търговец", коментира Михайлов. В началото на февруари са били произведени няколко хиляди броя артилерийски боеприпаси по поръчката на „Кинтекс", но след началото на войната това количество мистериозно е изчезнало и сега изпълнението на сключения договор е в риск.

Според Александър Михайлов отговорно за тази ситуация е ВМЗ. Вместо да помага на "Кинтекс", през последните месеци, след уволнението от Нинова на директора на предприятието, то се грижело повече за интересите на определени частни дружества.

По думите му, когато идва новият директор на ВМЗ, 1-2 частни фирми постоянно изпреварват „Кинтекс" и всички други клиенти на завода при получаването на продукция, въпреки че техните поръчки са направени месеци по-късно. Причините са ясни – защото в момента имало огромно търсене на пазара за споменатите артилерийски изстрели, които се ползват интензивно в боевете в Украйна. Поръчките за тях били толкова много, че не цената, а само срокът за доставка имал значение.

Както обяснява Александър Михайлов, така частните фирми, предреждащи „Кинтекс", генерирали големи печалби, а държавният търговец бил на ръба да изпадне в просрочие, да плаща неустойки и дори да се компрометира пред традиционен негов клиент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във