Банкеръ Daily

Общество и политика

Експерти ще следят за език на омразата в кампанията

Тази година Институтът за социална интеграция ще проследи дали в горещата фаза на кампанията политическите лидери използват език на омраза. Експертите ще наблюдават дали говоренето за ценности и предложения за политики не е заменено от враждебна лексика, насочена към политически опоненти или социални групи. Това каза пред БНР изпълнителният директор на института Стоянка Балова.

"Наблюдаваме основни политически сили, които са парламентарно представени и имат шанс да изпратят свои представители в Европарламента. Наблюдаваме трите национални телевизионни, електронни издания на национални ежедневници, както и по-популярните сайтове. Обръщаме особено внимание на социалните мрежи", обясни Балова.Въпреки че кампанията е започнала едва преди седмица, ИСИ вече имал някои наблюдения.

"Като че ли Европа през последните месеци се свързва с Истанбулската конвенция и Пакта за миграция – теми, които за българското общество са леко неразбрани или криворазбрани и теми, които са благодатни за експоатация от различни политически сили. Свидетели сме на една националистическа и ксенофобска пропаганда от страна на определени политици именно по тези две теми. Като че ли това остава малко безнаказано - такова е нашето усещане. Ще продължаваме да следим до края на кампанията да видим това ли ще бъде линията, която ще се следва от кандидатите за ЕП", разказа Балова. Според нея езикът на омразата "тенденциозно и нарочно се използва, за да се привлече вниманието и да се привлекат последователи". ИСИ ще следи и начина, по който органите, призвани да реагират, се справят с езика на омразата.

Експертите ще проследят и доколко институциите ще вземат отношение и за използването на език на омраза, и за нарушения по време на кампанията и в самия изборен ден. "На миналите избори – парламентарните през 2017 година – сме имали над 100 сигнала за нарушения в цялата страна. Предстои да видим дали ситуацията се е променила след промените в Кодекса", посочи Балова.

Анализът на института ще бъде представен след изборния ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във