Банкеръ Daily

Общество и политика

Експерти на НОИ започват да дават консултации за размера на пенсиите

От 7 май експертите на НОИ ще консултират хората при избора на по-благоприятен размер на пенсията - по новата или по старата методика. Това съобщи на семинар за журналисти управителят на НОИ Ивайло Иванов.
Освен електронната услуга на НОИ за изчисляване на прогнозен размер, бъдещите пенсионери ще могат да се консултират и в жив разговор с експертите, защото част от тях нямат ПИК или не могат да боравят с Интернет.
Консултациите ще бъдат правени в териториалните поделения, в изнесени приемни и чрез мобилни екипи, които ще посещават населени места без ТП и изнесени приемни. Те ще бъдат правени през май, юни и при необходимост и през септември. Графици за консултациите ще бъдат качени в териториалните поделения на НОИ и кметствата.
Консултациите дават предварителни прогнозни стойности на индивидуалния коефициент и пенсията, защото те ще се извършат на базата на електронната услуга на НОИ. Важно е бъдещите пенсионери да носят документ за самоличност.

Освен бъдещите пенсионери, от консултациите и от електронната услуга на НОИ, могат да се възползват и хората, на които вече им е отпусната пенсия от началото на 2019 година. Те са около 4 000 . Тези хора ще имат право в шестмесечен срок - до 2 ноември да поискат преизчисляване на пенсията и по старата методика. Ако по старата се окаже, че размерът на пенсията е по-благоприятен, ще им бъде отпуснат по-високия със същата начална дата. Над 21 хиляди са подалите заявления за отпускане на пенсия от началото на годината.

Обновеният вариант на заявление ще може да бъде попълван от 7 май. В него бъдещите пенсионери ще могат да направят отметка, че искат при изчисляване на пенсията да им бъдат включени и трите най-добри години преди 1997 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във