Банкеръ Daily

Общество и политика

Експерт предлага публичен регистър на партийните дарители

Проф. Валери Димитров, дългогодишен бивш председател на Сметна палата и член на Съвета по законодателство заяви, че дарителите на политическите партии трябва да бъдат публично известни.

Той отбеляза, че се изменя сегашната философия на Закона за политическите партии. До този момент в основата на режима стоеше финансирането на политически партии с публични средства, с цел осигуряване на независимост от корпоративни интереси. Преминава се към нещо подобно на американския модел, което според Димитров означава, че трябва да се мисли за допълнителни механизми за избягване на тези рискове партиите да се превърнат в марионетки на бизнес интереси.

"Трябва да се допълни сериозно Законът за политическите партии“, заяви Димитров пред БНР, обявявайки се за широк обществен дебат. Донорите на партиите трябва да бъдат публично известни, трябва да се знае обаче и какво получават донорите срещу парите си, категоричен бе експертът. Димитров даде предложение да се състави публичен регистър на партийните дарители, където да има информация за обществените поръчки, концесиите, публично-частни партньорства, държавни помощи и други евентуални форми на фаворизиране на дарители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във