Банкеръ Daily

Общество и политика

Експерт предлага план, който би осигурил 40 000 куб. м вода на ден в яз. "Студена"

Предлагаме реален план за излизане от кризата в Перник. Част от него беше предложена още на 7 ноември 2019 г. на сегашния кмет. Това каза за БНР инж. Атанас Русев, участник в двата експертни съвета в МРРБ посветени на кризата с недостига на вода в яз. „Студена“.

„Нашата идея е да обединим всички води във Витоша, които знаем какви са – през последните 2 месеца ние сме направили обходни терени, проверили сме абсолютно всичко и считаме, че по тази линия можем да прекараме между 300 и 700 литра в секунда вода при това маловодие и те да стигнат до язовир „Студена“, обясни Русев.

"Други части от плана ни са заети с други, допълнителни водоизточници, от които може между 100 и 200 литра в секунда да добавим в яз. „Студена“. Тази вода, за която говорим е чиста, питейна, планинска вода“, допълни той. Русев посочи, че сборно мерките биха осигурявали в язовира около 40 000 куб. м вода на ден.

„Имам уверението, че на практика днес ще бъде получен отговор дали ще бъде приет нашият план или не. Значи все още чакаме одобрение….“, каза още той. Русев е категоричен, че голяма част от експертите във ведомствата се страхуват да поемат отговорност за действията си по време на криза. Той подчерта обаче, че още 10 дни прогнозата ще е подходяща. По думите му в момента, когато стане студено, цялата тази вода ще замръзне в планината и наистина вече няма да има вода и никой не може да я докара, просто защото ще замръзне.

Експертът допълни, че помпите, с които се е отклонявала вода към Радомир „от 30 години не са спирали“, отклонявайки по 100 литра в секунда. Той обясни, че яз. „Студена“ е проектиран така, че да е осигурен дори при маловодия и отдаде на „човешки фактор“ и „безхаберност“ настоящата криза.

„В момента, ако всичко работеше, в язовира би трябвало да влизат нормално 4-500 литра в секунда. До това маловодие никога нямаше да се стигне“, каза инж. Атанас Русев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във