Банкеръ Daily

Общество и политика

Експерт плаши с нов пик на ковид

Една от причините за ситуацията е фактът, че доста хора не се регистрират.

В момента се намираме в пик на разпространение на COVID-19. Заради редица фактори, скоро може да се очаква нов такъв, коментира математикът проф. Николай Витанов.

"Една от причините за ситуацията е фактът, че доста хора не се регистрират. Има хора със симптоми, които са заразени, но не се регистрират като такива. Другите фактори са атмосферните условия, които се влошават, както и хората, които се връщат в големите градове след лятна почивка. Започването на новата учебната година също е фактор за предстоящия пик", каза Витанов пред БНТ.

"Една система от 700 хил. ученици и 70 хил. учители влиза в пълнокръвно действие след два дена. Ето ви няколко фактора, които предполагат, че след като този пик мине и след известно разхлабване на ситуацията, може да се очаква нов пик", обясни експертът и допълни, че налагането на мерки могат да предотвратят това да се случи.

Според него се очаква известно намаляване на напрежението, но след това започват да действат всичките изброени фактори и само мерки могат да ги спрат. По думите му в предишните три вълни мерките винаги са действали, защото са били налагани в подходящия момент.

Общо 437 са новодиагностицираните с коронавирус българи през изминалото денонощие. 93 от тях са установени с PCR, а 344 - с бързи антигенни тестове.

4 609 са общо пациентите с потвърден ковид, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 373 са намират в интензивни структури.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента са общо 2 407 986. От тях 1 956 са приложени през изминалите 24 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във