Банкеръ Daily

Гласуване с машини

Експериментът в Доброславци: За 2 часа гласували 97 души

В експерименталното гласуване с машина, проведено от ЦИК в село Доброславци вчера, за два часа са гласували 97 души. Най-бързо са се справили хората на възраст между 30 и 39 години, необходими са им били 49 секунди. А за най-младите, както и за хората над 60-годишна възраст им е била необходима около минута.

Данните от експеримента сочат още, че жените гласуват по-бързо от мъжете, както и висшистите - спрямо хората с по-ниско образование, съобщи Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК. 

„Ако обобщя, критичните групи се оказват мъже на възраст над 60 г. с образование по-ниско от средно. Това ще бъдат най-бавно гласуващите хора. Ефектът от запознаване с машината е спестяване на около 18 секунди от времето. Най-бавно гласуващият – 4 минути и 11 секунди. Най-бързо – 16 секунди, младо момче“, изтъкна той.

При първия експеримент, проведен в София, за 1 час успяха да гласуват 75 души.

При засилен интерес преминава експериментът на Централната избирателна комисия за гласуване изцяло с машина днес в град Сливница. Целта е да се установи колко време е необходимо на избирателите да дадат своя глас, обясни Красимир Ципов, член на ЦИК. 

"На по-младите хора им отнема около минута, но има и по-възрастни хора, които за първи път участват в такъв експеримент. Там установихме времетраене от порядъка между 3-3:30 минути и 4 минути и половина", допълни той.

Гражданите, които участваха в тестовото гласуване, споделиха впечатленията си:

"За 36 секунди съм гласувала, много бързо, много елементарно. Никакъв проблем, дори с машина е по-удобно", сподели избирателка.

"Машинно гласуване, това е новаторското, това е много по-лесно, по-удобно, единствено, ако спре токът... Самата машина, надявам се, че като софтуер е добре разработена да не блокира и всичко друго е нормално", допълни друга.

"Мисля, че няма да има кой знае какви проблеми. По мои впечатления, основно с възрастните хора има някакви малки затруднения, но това е разбираемо. Бързо се ориентират", каза избирател.

Досега симулационно машинно гласуване бе проведено също в София и в Доброславци. Предстои ЦИК да анализира и обобщи данните от трите експеримента и да вземе решение колко машини са необходими за секциите в страната и в чужбина за вота на 11 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във