Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ексминистрите "изхвърлиха" трима депутати

Бившият министър на транспорта Ивайло Московски се върна в парламента като редови депутат. Това установиха с изненада парламентарните репортери в сряда (26 септември), след като от седмици се носят слухове, че той ще стане директор на Черноморската банка за търговия и развитие - един спокоен пост, за който ГЕРБ се бори от години. Самата банка е на страните участнички в Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС). Основана е от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. В момента шефският стол се заема от Нина Ставрева (бивш началник на кабинета на министъра на финансите в правителството на Станишев - Пламен Орешарски). Тя бе назначена с четиригодишен мандат през 2014-а. Кабинетът на Борисов вече се опита да отмени назначението й, но тя остана.

В парламентарните кулоари се коментираше, че най-вероятно заради шума около новия пост и заради инцидента, при който загина малкият син на Московски, нещата са се разсъхнали и той се е върнал в Сградата на съединението. Там седна на втория ред точно зад председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Попитан за евентуалния му нов пост, Ивайло Московски уклончиво отговори: "Още не съм решил."

Зад депутатските банки се настаниха и другите двама министри, чиито оставки бяха приети от Народното събрание миналата седмица - Валентин Радев и Николай Нанков. Новият регионален министър Петя Аврамова в едно от първите си изказвания след поемането на ведомството каза, че би искала Нанков да остане в екипа й. Затова се заговори, че той може отново да се върне на заместникминистерското си място. Но очевидно се чака премиерът Бойко Борисов да се върне в страната, за да реши този въпрос. Веднага след гласуването на оставките на 20 септември Нанков каза, че къде ще работи остава решение на Министерския съвет, тоест на Бойко Борисов.

След връщането на ексминистрите в парламента  се наложи трима депутати от ГЕРБ, които бяха влезли на техните места, да напуснат. Отива си Ралица Добрева от плевенската листа, чийто водач беше Московски. Място на Радев пък освобождава Йорданка Фикирлийска от 24 МИР-София. Калин Василев пък се прибира в Ловеч заради Нанков. Парламентарната група на ГЕРБ се сдоби и с чисто нов депутат от Враца - Станислав Попов, който идва на мястото на новия регионален министър Петя Аврамова.

Иначе  22 дни след заявката си БСП започна частичният бойкот на работата на Народното събрание. В началото на пленарното заседание на 26 септември се регистрираха само 22 представители на лявата парламентарна група. На 4 септември при откриването на новия политически сезон лидерът на социалистите Корнелия Нинова в декларация поиска разпускането на парламента и заяви, че в залата ще влизат само по 20 от техните 79 депутати, а останалите ще тръгнат из страната, за да се срещат с народа и да разясняват "Визия за България". На последвалите над половин дузина заседания обаче народните представители от БСП продължиха да влизат в залата. Това предизвика язвителни коментари от страна на ГЕРБ. Чуваха се и подвиквания, като например: "Абе, Корни, тия що не те слушат?" От опозицията отговаряха на нападките, като обясняваха, че за важни гласувания ще са в пълен състав.

С редуцирана опозиция парламентът одобри на първо четене законопроект за предприятията на социалната и солидарна икономика.В него се дава определение за социално предприятие, както и дефиниция за "бездомно лице". Според депутатите това е лице, "което не притежава собствено жилище, не е в състояние да наеме жилище със собствени средства и не е настанено в общинско жилище по реда на Закона за общинската собственост и/или което поради инцидентно възникнали обстоятелства (пожар, природни бедствия, срутване на сграда и др.) е останало без подслон".

От името на ГЕРБ становище изчете бургаската депутатка Галя Василева, вече Желязкова. Тя призова да се даде шанс на новия закон, като обясни, че социалните предприятия ще имат за приоритет подпомагане на уязвими групи пред печалбата. Тези предприятия ще трябват да наемат граждани от различни уязвими социални групи, сред които и бездомни. Това наложи и приемане на специално определение за тези лица. Предвижда се също и създаването на Национален регистър на социалните предприятия.

Хасан Адемов обяви, че от ДПС ще подкрепят новите норми, тъй като те представляват първи стъпки за тази иновация в България. Според атакиста Павел Шопов обаче законопроектът бил пример за популизъм, тъй като в него нямало конкретика. По думите му по-удачно било въпросната социална функция да се върши от държавните предприятия, които трябвало да са повече на брой и да имат по-съществена роля. Те можели да са губещи и да бъдат дотирани. Шопов разкритикува и предлагания текст да се дава предимство на социалните предприятия при искането на право на строеж в общински парцели.

Против проекта се обявиха от "БСП за България" и част от "Обединени патриоти".

Facebook logo
Бъдете с нас и във