Банкеръ Daily

Общество и политика

Екскурзоводите започват протести от 1-ви септември

"Трагично е положението на екскурзоводите. Нашият бранш пострада най-много от кризата с Covid-19". Това заяви пред БНР Христина Неделчева - председател на Съюза на екскурзоводите в България, една от трите професионални организации на екскурзоводите, които се готвят за протестни действия от 1-ви септември.

"Искаме по една работна заплата за всеки от шестте месеца на епидемична обстановка, като осигуровките да бъдат за сметка на държавата", огласи тя исканията на заетите в бранша и добави, че настояват още на регистрираните в бюрата по труда да им се увеличи правото на паричното обезщетение, а на тези, на които приключва паричното обезщетение, да се удължи изплащането, защото, по думите ѝ, те нямат възможност да работят до другото лято.

Неделчева посочи, че на срещи с министъра на социалната политика Деница Сачева са били представени тези искания на бранша. По думите ѝ няма разбиране от страна на Министерството на труда и социалната политика.

"Бизнесът се възползва от мерките срещу коронакризата, защото тези програми са разработени за работодателите, а ние сме наетите лица", подчерта тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във