Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕКСКУРЗИОННО ПРАЗНУВАНЕ ЗА ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ГОДИШНИНА

Този петък правителството на Обединените демократични сили ще отпразнува първия си рожден ден. Още преди месец Иван Костов заяви пред журналисти, че годишнината ще бъде отбелязана с обстоен и задълбочен публичен отчет за извършената работа. Цялата изминала седмица министрите от СДС и Народен съюз посветиха на тази публичност. Всеки от тях най-съвестно обиколи своя дял от родината, за да разберат и хората от най-дълбоката провинция кой как е работил през годината, колко трудности са преодолени и колко много още предстоят, колко са добри добрите и колко са лоши, лошите, които им пречат. Едва ли има по-нормален стил на публично изповядване на властниците. Така е по целия свят, така ще е и тук. На друго не бива да се надяваме.


Начало на туристическото пътуване даде самият премиер с посещението си в Пловдив в понеделник. Там всъщност, в присъствието на вицепремиера Веселин Методиев и министъра на вътрешните работи Богомил Бонев, шефът на кабинета прочете първия едногодишен отчет. По всичко личи, че посочените в него акценти ще изградят и основата на доклада, който този петък премиерът ще прочете пред народните представители.


Постигнатото и поддържано през дванайсетте месеца национално съгласие е в основата на

самочувствието на отчитащото се правителство

Според самия министър-председател благодарение именно на тази политика в България вече не господства корпоративно-олигархичен модел на управление и вотът на народа не може да бъде подменян от влиянието на мафиотски структури. Пак според думите на Иван Костов силовите групировки са елиминирани от територията на държавната и обществената власт. Основна причина за това е успехът в борбата с огромната корупция, царяща доскоро по всички нива на институциите. Премиерът обаче призна, че все още не може да се говори за пълно изкореняване на явлението от управленските етажи. Докладът му отчита по-скоро някои начални успехи, които може би след време ще доведат до по-сериозни резултати.


На сериозни резултати се надяват министрите и след приемането на подготвяните в момента промени в Закона за съдебната власт. Иван Костов не пропусна да подчертае, че на фона на съвестното правителство съдебната власт все още е длъжник на обществото. И въпреки развихрилата се през последните дни политическа истерия сред опозиционните партии премиерът се задоволи единствено скромно да изкаже надежда, че очакваните нормативни промени ще засилят авторитета на правораздавателната институция.


Оказа се, че най-малко самочувствие сините министри могат да почерпят от икономическия си отчет. Разбира се, беше изтъкната постигнатата стабилизация, но споменатото увеличаване на производството не прозвуча достатъчно убедително и вероятно ще бъде премълчано в пленарната зала. А може би напротив?

Един от най-актуалните моменти

в експозето на синия лидер е констатацията за доказалата своята слабост местна власт. В навечерието на предстартовата подготовка за местните избори подобно твърдение звучи точно като познатия политически маниер посочване на врага. Огромната част от кметовете из цялата страна са представители на Демократичната левица и обвиненията към тях се вписват в предизборната стратегия на синята партия.


Всъщност целият екскурзионен рейд на господа министрите цели най-вече да оформи благоприятна предизборна среда за наближаващата кампания. Пътуванията, които за една седмица осъществи кабинетът, на практика покриват цялата карта на малка България. Вицепремиерът Евгений Бакърджиев обиколи Търговище, Габрово и Севлиево, колегата му Александър Божков посети Кюстендил и Бургас. Може би защото е свикнала с дългите пътувания, на Надежда Михайлова не беше спестен полетът чак до Варна. Емма Москова пък прескочи до червена Монтана. Като

звезда на трупата

обаче се оформи Богомил Бонев, който успя да разнесе из цялата страна достойнството на българската полиция и едновременно с това нито за миг не спря да отразява неспиращите изстрели на Иван Татарчев и Бойко Рашков срещу ведомството му. Освен всичко друго полицейският шеф доказа, че не изоставя управленския си дълг дори и през празничните чествания. Докато отчиташе пред варненската публика увеличения брой на заловените престъпници през годината, Богомил Бонев шокира цялата черноморска общественост с решителни промени в местния полицейски елит.


Разбира се, всеки от министрите се постара да създаде пред слушателите впечатление за общата работа на правителството, но все пак основният акцент разбираемо звучеше върху собствения му ресор. Така министър Бонев четеше актуални полицейски сводки, Евгений Бакърджиев пък съвсем в реда на нещата беше най-словоохотлив на темата газ, но не пропусна да отбележи и слабите темпове на връщането на земята в реални граници, а госпожа Москова успя да съчетае отчета си пред монтанци с откриването на празниците на духовата музика Дико Илиев в града.


Българинът едва ли ще научи нещо повече за същността на процеса на управление и за неговите реални трудности и успехи. Но все пак инициативата на сините може да има и своите добри страни. Дори и да не споделят с хората кой знае какви истини, за българските министри при всички случаи ще се окаже полезно поне пътуването из страната, която управляват. Не че повечето от тях не я познават достатъчно, но някои неща се забравят бързо и затова са добре дошли всички поводи за припомняне. В такива моменти на отегчително пътуване може някой от тях да се сети, че България не е заключена в тесния триъгълник между Дундуков 1, Дундуков 2 и пл. Народно събрание. А проблемите на българите са малко по-различни от тези на политиците.


(Още за едногодишното управление на ОДС на стр. 27)

Facebook logo
Бъдете с нас и във