Банкеръ Daily

Общество и политика

Екскметът на Благоевград даде старт на партията на Цветанов в града

Новият партиен проект на Цветан Цветанов "Републиканци за България" стартира ударно в Благоевград. В препълнената зала на историческия музей в Благоевград се видяха все познати лица, граждани, бизнесмени от областния център, съобщи ”Струма”. Присъстваха и групи от Сандански, Банско, водени от бившите кметове Георги Икономов и Кирил Котев. Дойдоха и част от загубилите изборите кметове в региона.

Цветанов бе посрещнат от бившия кмет Атанас Камбитов, който бе и своеобразен домакин на срещата, на която се очаква бившият „втори” в ГЕРБ да запознае присъстващите с целите и амбициите на партията, която оглави.

Цялата администрация на Камбитов - учители, ръководители на институции, известни бизнесмени бяха част от присъстващите в пълната зала, която се оказа тясна да побере желаещите да присъстват на срещата.

Вчера от кметската управа отказали да предоставят зала „22 септември” за сбирката, затова срещата се провежда в залата на историческия музей. Добър старт на новия проект, интересът видно е голям, а заявката е сериозна, се казва в репортажа на „Струма” за събитието. 

Преди два дни бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов напусна партия ГЕРБ. „Решение, тежко и трудно, заради миналото и емоцията ГЕРБ, но решение осъзнато и аргументирано, заради настоящето“, написа той във Фейсбук. Камбитов  минава за един от най-приближените до Цветан Цветанов.

В някои от коментарите под поста му веднага се появи въпросът дали отива при Цветанов, а медии припомниха, че бившият кмет на Видин Огнян Ценков вече се присъедини към бившия „втори” в ГЕРБ, след като от май досега близо сто местни активисти на ГЕРБ напуснаха партията. В средата на август Цветанов обяви, че името на новата му партия ще е "Републиканци за България" и ще бъде официално учредена на 27 септември.

От 2007 г. Камбитов е общински съветник от ГЕРБ в Благоевград, а през 2012 и 2015 г. печели кметските избори в града. След двата мандата той загуби на балотаж през 2019-а от независимия Румен Томов, подкрепен от БСП, въпреки че на първия тур имаше 1848 гласа повече от него. В дните между двата тура в социалните мрежи се разпространяваше клип, на който се вижда Камбитов да танцува върху чалга класиката "За крадец не ставаш, сине" с пура в уста, черна шапка и с 50 лева на челото. На заден план се вижда и Цветан Цветанов. Записът е бил от 50-годишнината на Камбитов, две години преди изборите, но изигра своята роля за загубата му. На балотажа за Томов гласуваха 18 639 души, срещу 13 494 за Камбитов.

Веднага след местните избори м.г. Борисов персонално посочи Камбитов като виновник за загубата в Благоевград. В коментар за резултатите от балотажа на 3 ноември лидерът на ГЕРБ припомни своя предишна реплика, че някои кметове на ГЕРБ са се превърнали в дерибеи и свърза загубата в Благоевград с "Атанас Камбитов, който играе кючек с пари на челото". 

Борисов даде знак, че е предрекъл загубата в Благоевград и направи заявка за прочистване на партията: "Събрах ги Камбитов, Икономов, Котев и им казах: "Ще загубите!". "Не, ще спечелим!". Добре! Сега ще направим промени, по-добре е за партията да се очисти", обяви Борисов тогава.

Докато беше градоначалник, Камбитов беше като абониран за наградите от конкурса "Кмет на годината". След загубата му стана ясно, че общината е финансирала щедро организаторите на този конкурс. Причината за загубата му бяха огромните скандали около обществените поръчки и по-скоро липсата на такива за сметка на процедури по директното възлагане на любими фирми на кмета, обезлюдяването и безработицата в града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във