Банкеръ Daily

Общество и политика

Ексфинансовият министър Владислав Горанов се е прибрал от Сърбия

Бившият министър на финансите Владислав Горанов се е прибрал от Сърбия около 15:00 часа днес. Това съобщи БНР, позовавайки се на свои източници. Според тях Горанов дава сведения пред служители на МВР на граничния пункт "Калотина".

На същия пункт преди два дни на Владислав Горанов не беше позволено да мине границата, тъй като се оказа, че управляваният от него джип е издирван от Интерпол.

Впоследствие Горанов напусна страната с друг автомобил. Пред БНР по-късно бившият финансов министър обясни, че колата е чисто нова и е купена на лизинг от фирма-вносител на съответната марка.

От въпросната фирма допълниха, е става дума за т.нар. "клониране" на кола, което се смята за честа практика при кражби.

Вчера се разбра, че бившият финансов министър Владислав Горанов е бил засечен на границата ни със Сърбия да шофира лизингов автомобил, обявен за издирване. Колата била издирвана от Интерпол Русия.

Около 18.30 ч. в петък бившият финансов министър пристигнал на ГКПП "Калотина". Той шофирал джип, купен от него през 2020 г. на лизинг. В системата на граничните власти обаче излиза друга марка автомобил, който се издирва от Интерпол Русия. Заради това граничните полицаи спрели колата.

След това Владислав Горанов се върнал с джипа си и го оставил в Драгоман. Час по-късно минал границата с друга кола.

По-късно Горанов обясни, че е купил въпросната кола през 2020 г. на лизинг. Тя все още се води собственост на голям български представител на няколко марки автомобили у нас. Директорът на компанията ("Мото Пфое") е и вицепрезидент на Българския футболен съюз - Атанас Фурнаджиев.

Той обясни: "Автомобилната мафия работи. Създават се двойници на скъпи автомобили. На краден автомобил се пренабиват номерата и се поставят рама и двигател на редовен автомобил. По този начин се създава двойник на автомобила. Това е често срещана практика за по-скъпи автомобили. В момента ние имаме три такива случая: Единият с Range Rover Evoquе, който е закупен от завода производител, създаден му е двойник и, понеже има двойник, се обявява за издирване в системата на Интерпол."

Автомобилът на Горанов е внесен от фирмата от Германия като е закупен там от официалния вносител на марката, обясни Фурнаджиев.

"Добре е, че обръщате внимание на този проблем, за да може да се разреши по-бързо, тъй като в другите два случая, които имаме, продължават с години нещата. Съответно страда и клиентът, страдаме и ние като компания".

От МВР разследват случая. Ще се изясняват и действията на граничните полицаи на пункта. Според вътрешното министерство те са обяснили на Владислав Горанов да остане на място с автомобила си, а той твърди, че е получил нареждане да се върне във вътрешността на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във