Банкеръ Weekly

Общество и политика

Екозащитници излизат на протест за Карадере

От 18 часа днес пред сградата на Министерския съвет ще се проведе протест срешу застрояването на Карадере край Бяла. След 18:30 часа протестът ще се премести пред Министерството на икономиката и енергетиката. Протестът днес се организира в социалните мрежи и е под надслов "Да спрем застрояването на Карадере". За момента заявка за участие са дали над 3 600 души.

Вчера тихомълком на изнесено заседание във Видин правителството даде зелена светлина за изграждането на ваканционен комплекс в местността. За целта Министерският съвет е одобрил меморандум с фирмата "Мадара Юръп", представлявана у нас от офшорката "Рейнбоу Малта Лимитед", която смята да строи в едно от последните незастроени места по българското Черноморие. Проектът е за 100 млн. лева, който ще се осъществи по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. В него се предвижда изграждане на хотелски структури, зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение. Един от мотивите на управляващите, посочени в решението, е, че инвестицията ще създаде 500 работни места в общината, чието ниво на безработица към момента е над средното за страната.

„Мадара Юръп" участва в проекта „Черноморски градини", който предвижда застрояване на Карадере с туристически комплекс за богати. С меморандума не се поемат финансови задължения от страна на държавата, а инвеститорът се съгласява да изпълни проекта по начин, отговорен към защитата на интересите на своите работници и служители и техните семейства, на трети лица, общността и околната среда. Държавата обаче ще подкрепи проекта с "индивидуално административно обслужване в съкратени срокове" и институционална подкрепа от междуведомствена работна група.

Местността Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Плановете за застрояване на Кара дере са от времето на Тройната коалиция, когато първият проект за комплекс "Черноморски градини" се изработва от екип на прочутия в цял свят арх. Норман Фостър и в партньорство с арх. Георгий Станишев, брат на лидера на БСП Сергей Станишев. Заради серия от протести, проектът беше преработен и работата по него беше замразена.

От ГЕРБ не закъсняха с реакция по казуса. На брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев коментира, че при скандалите, от които се тресе държавата, Министерският съвет взима решение за застрояване на Карадере. „В него роля има братът на г-н Станишев - арх. Георги Станишев. Тактически управляващите са много добре подготвени, за да заблудят обществото и да могат да ограбят каквото могат за краткия период, за който са на власт", коментира още народният представител. Според него именно затова и решението на кабинета е минало тихомълком. Главчев изтъкна, че такъв акт на "грабителство" не се е случвало от времето на Тройната коалиция.

В съобщение до медиите от Министерство на икономиката отговориха на политическите критики и готвения екопротест с уточнението, че за да стане факт, инвестиционният проект "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" трябва да отговори на всички изисквания по екологичното законодателство и Закона за устройство на територията. "Предложеният от ведомството и одобрен от кабинета меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт не дава реален старт на инвестицията. Проектът все още е в идейна фаза и тепърва предстои да мине през всички процедури по екологичното законодателство", се посочва в съобщението на икономическото министерство. От там уверяват още, че проектът може да се реализира единствено след приключване на процедурите по екологичното законодателство - Оценка на въздействие на околната среда и Оценка на съответствието по Закона за биологичното разнообразие.

"Тези процедури биха могли да завършат с несъгласуване на инвестиционното предложение или предписание за неговото изменение, с което инвеститорът ще следва да се съобрази. В зависимост от крайната преценка по екологичното законодателство би могло да се пристъпи и към инвестиционно проектиране и издаване на разрешение за строеж. След изпълнение на екологичното законодателство трябва да бъдат приключени и всички процедури по Закона за устройство на територията", посочват още хората на Драгомир Стойнев.

„Инвестиционният проект Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт се намира на етап, на който одобрение са получили само предстоящо издаване на Сертификат за инвестиционен проект и Проект на Меморандум за разбирателство между държавата и инвеститора. С Меморандума се определя задължението на инвеститора да изпълни инвестиционния проект в съответствие със законодателството и да следва процедурите, а държавата да осигури административно обслужване в съкратени срокове и да създаде междуведомствена работна група, която да съдейства на инвеститора в това. Такава е обичайната практика, предвидена в Закона за насърчаване на инвестициите, която се прилага при сертифициране на всички големи проекти.“, заяви зам.-министър Анна Янева. Тя допълва още, че имотите, върху които ще бъде изграден комплексът, са собственост на инвеститора и държавата не се ангажира с финансова подкрепа на проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във