Банкеръ Daily

Общество и политика

Екостикери ще показват кой автомобил колко замърсява

Всички автомобили у нас ще бъдат разделени на пет екологични категории. Това предвиждат промените в Наредба H-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства. Проектът на наредбата вече е публикуван за обществено обсъждане.

В коя екологична група ще попадне автомобилът ще зависи от EURO категорията от 1 до 6 или датата на първата регистрацията, както и от количеството отделяни вредни газове. За целта на всяка кола ще бъде сложен екостикер. Засега тази категоризация няма да влияе върху данъка на автомобилите.

Наличието на газова уредба също ще се има предвид при определянето на екологичната група. За тези автомобили категоризацията ще се извършва след проверка на отделяните вредни емисии при работа на двигателя на газ. Електромобилите и тези на водород ще бъдат в най-високата - пета екогрупа.

Целта на промените е най-замърсяващите автомобили да бъдат спирани в определени зони на града или в дни, когато са регистрирани пикови стойности на вредни имисии във въздуха. Това ще се решава от общината. Проверките пък ще се извършват от контролно-техническите пунктове, когато дойде време за годишния технически преглед. 

Предвидено е новите правила да влязат в сила 9 месеца след като наредба бъде обнародвана в „Държавен вестник“. Екостикеркерът ще се поставя в средата на вътрешната страна на горната част на предното стъкло на автомобила. За мотоциклетите той ще се поставя на гърба на удостоверението за техническа изправност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във