Банкеръ Daily

Общество и политика

Екоминистърът обеща по-големи санкции за промишлените замърсители

Драстично увеличение на санкциите, които се налагат на промишлените замърсители на околната среда, както и засилен контрол с техника и експерти. Това обяви в Русе вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Внезапни проверки и през нощните часове, както и промяна в нормативната уредба, която регулира размера на санкциите за промишлените замърсители на почва, вода и въздух обеща екоминистърът Борислав Сандов, който избра Русе за първата си работна извънстолична визита.

"Идеята на тези санкции не е някой да плаща. Идеята е те да са възпиращи, да те е страх от санкцията, за да не допускаш ти да си замърсител. Истината е, че в момента част от тези санкиции представляват минимални проценти от дневния оборот на някои предприятия. В момента предпочитат вместо да направят инвестиция, с която да подобрят своята технология, да си плащат, когато ги хванат, или да прилагат корупционни методи, за да не ги хващат", обясни той.

Министър Сандов обяви, че се предвижда старите автомобилни гуми да се изкупуват от държавата на такава цена, че хората да не ги горят, за да спечелят от извлечените метали.

Намерението на Екоминистерството е да поощрява алтернативния велосипеден транспорт, обособяването на "зелени пояси" в градските зони с интензивно движение на автомобили и намаляването на фините прахови частици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във