Банкеръ Daily

Общество и политика

Екоминистърът: Няма да чакам някой да хвърли една бутилка и пак да правим мост

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че е доста "рестриктивно" настроен към вноса на отпадъци. "Създали сме център, в който хората ще се занимават с координация между териториалните структури, в случая РИОСВ, МВР "Митница",  каза Димитров по време на изслушването си пред Комисията по околната среда и водите. Той отбеляза, че ще се проведе инструкция, от която да е ясно, че има товари, "които още като се видят или им се види сертификатът, трябва да се връщат обратно".

Екоминистърът посочи, че ще се пристъпи към закриването на площадки за преработка на отпадъци, където има установени неправомерни действия.

"Разпоредил съм една проверка на един, който създаде голям проблем и запали един мост. Доколкото разбрах отново е натрупал отпадъците. Няма да чакам някой да хвърли една бутилка и ние пак да правим мост. Или ще се отучат да трупат в сервитути на опасни места, или ще си намерят другаде площадки", каза още Димитров.

"Има три циментови фабрики, които преработват и един ТЕЦ в Сливен. Помолил съм да се заостри вниманието към тях, да не се изкушат да правят това, което някой друг, примерно, досега е решил да прави. Навсякъде ще искаме оценка на въздействието на околната среда. Никакви съкратени и облекчени процедури", закани се министърът.

Той изрази надежда в срок до 30 юни от България ще бъдат изнесени още приблизително 650 тона негодни пестициди. Тук, по негово мнение, е големият проблем. "Когато тръгнем да изнасяме с пари от чужбина, със съответния ред и засилен контрол и когато даваме пари и от нас, за да може да облекчим цялата тази процедура и колкото се може да се отървем от тези изостанали пестициди в страната, започват партийни пристрастия и закачки по телевизията", отбеляза още Димитров.

Димитров посочи, че има складове, където има отпаднали химически продукти. "При положение, че с чистите пестициди имаме тези проблеми, коя е тази служба, която би се съгласила утре да отиде, да обезврежда, да ги изнесе, да ги складира, да ги опакова и да плати да бъдат изнесени от България, като през цялото време се вика "Защо го правиш?", възмути се той. Според него заради "разни" партийни организации "излиза, че няма верен ход".

Facebook logo
Бъдете с нас и във