Банкеръ Daily

Общество и политика

Екоминистърът иска да събори строежа на Алепу, но няма правомощия

Служебният министър на околната среда Асен Личев заяви, че много иска да събори строежа на плажа Алепу, но не може да го направи, защото няма тези правомощия.

"Много искам да се събори така наречената подпорна стена на Алепу, но нямам такива правомощия. Единственото, което мога е да издам заповед за защитена местност Алепу, което да съдейства за нейното разрушаване", каза Личев.

По думите му издаването на заповед за защитена местност би могло да спомогне да се вземе решение за събарянето на строежа. Оказва се, че сега всичко е в ръцете на Дирекцията за национален строителен контрол. 

Според министъра съоръжението, издигнато на плажа, в никакъв случай не е подпорна стена. "Не смятам, че става дума за подпорна стена. Всичко е в ръцете на ДНСК", каза Личев.

Язовирите са пълни. 

"Искам да кажа на целия български народ - до края на годината всички, които се водоснабдяват от язовирите за питейни нужди, могат да бъдат спокойни. Язовирите са пълни", заяви още екоминистърът пред БНТ. 

"Заварих един бюджет с лимит от 70 милиона с плащания от порядъка на 11 милиона. И в момента аз не разполагам с бюджет на министерството, който да мога да харча за основните политики - управлението на отпадъците, опазването на чистота на въздуха и управлението на водите", обясни министърът на околната среда и водите.

Той също така заяви, че първата му цел като министър е била да забрани вноса на отпадъци. "Оказа се, че не мога да го направя, защото предишното правителство не е приело национален план за управление на отпадъците за периода 2021 - 2027 с индикатина финансова рамка 1 милиард и 690 милиона лева, в който трябва да бъдат включени ограничения за внос на отпадъци. Само тогава щях да имам основание да го направя", обясни Личев.

България не може да забрани вноса на отпадъци.  

"На 5-6 инсталации е издадено комплексно разрешително, в което е включено изгарянето на отпадъци, и аз не мога да ги отмена, това е един дълъг процес, който може би ще надхвърли мандата на служебното правителство. Ние сме страна-членка на Европейския съюз, той има регламент, който третира тази тема. Ние няма как да се противопоставим на тази схема, тя е със силата на закон. Регламентираните разпоредби разглеждат отпадъците като стока и суровина, а не като отпадъци, те разчитат, че навсякъде в рамките на ЕС, те ще бъдат третирани по най-добрите технологии, и ще има минимално замърсяване на околната среда. Въпреки всичко аз съм против изгарянето на отпадъци на територията на България", заяви категорично Асен Личев.

Министърът на околната среда и водите коментира и промените, които направи служебното правителство и ревизиите на институции в страната. "Когато си поел нещо да го управляваш и с цел да се заздрави администрацията, това е задължително, защото иначе не можеш да поставиш работата на министерството на здрава основа", отбеляза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във